avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura somaj

Spuneti-mi va rog care e demersul la AJOFM si ITM pentru a trimite in somaj o parte din angajati. Am nevoie sa stiu ce instiintari si decizii trebuie duse la institutiile de stat si in ce termen.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 16:13, 20 Octombrie 2009
Trebuie sa trimiteti o scrisoare la ITM si AJOFM prin care ii instiintati ca veti concedia un numar de x persoane incepand cu data de..........
Apoi faceti instiintarile catre angajatii respectivi, in dublu exemplar, unul ramane la dvs semnat de angajat, unul ramane la angajat. Din acel moment curge termenul de 20 de zile lucratoare de preaviz. Apoi se emite decizia, se fac inscrisurile in cartea de munca si se inchide la ITM, se completeaza adeverinta pentru somaj si se inmaneaza toate angajatului (ar fi bine in termen de maxim 20 de zile ca sa isi poata depune in timp util dosarul, termenul fiind de 30 de zile).
Daca aveti un post liber in cadrul companiei care ar putea fi ocupat de unul dintre acesti angajati trebuie sa il propuneti. Nu uitati de plata a cel putin un salariu compensatoriu.
Sper ca nu am omis ceva.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
Depinde de numarul de angajati. In functie de acesta va fi vorba de o concediere colectiva (care urmeaza o anume procedura) sau individuala.

Va rog sa reveniti cu detalii
Sunt 13 angajati din care 10 vor fi trimisi in somaj.

Va multumesc din nou!
Ptr ca ati spus ca vor fi 10 inseamna ca treceti pe procedura mai complicata a concedierii colective.

Va recomand sa studiati cu atentie art. 68 - 75 din Codul muncii. Aveti grija sa va incadrati in termene.

Parere personala:
pentru ca aceasta concediere colectiva implica niste termene destul de mari ptr trecerea de la o etapa la alta (cam 3 luni) va propun sa faceti o concediere individuala.
Adica:
1. veti da preavize de concediere ptr 5-6 salariati. Preavizul este de 20 zile lucratoare.Deciziile de incetare le veti face probabil pe la sfarsitul lunii noiembrie.
2. dupa plecarea primului grup veti da a 2-a transa de preavize, avand grija ca cele 20 de zile lucratoare sa expire la minim 31 zile calendaristice de la prima transa de decizii. Cel mai bine ar fi ca aceste decizii sa fie intocmite pe la inceputul lunii ianuarie.
Cu alte cuvinte in max 2 luni ati terminat.
Procedura este mult mai usoara. NU trebuie sa faceti atat de multe hartii. Si aveti si posibilitatea de a relua angajarile mai devreme de cele 9 luni obligatorii prin lege.
Concediere colectiva pana la urma inseamna minim 5 angajati daca e sa luam in considerare alin. 2 art.68 "La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri."?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)
Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)
Urgent Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pt. restructurare inafara de prev. CM art.65-72 si CCMUNN art78-82 mai trebuie sa studiez ceva...stiu despre o hatarare ... (vezi toată discuția)