Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este concediere colectiva daca soc. are 96 de angajati si Contract Colectiv de Munca? Caci concedierea nu este de 10%? Stiu ca trebuie sa le dau o scrisoare de instiintare ca activitatea societatii de restrange si vor intra in preaviz. Preavizul este de 15 zile lucratoare sau de 20? Si au voie sa-si ia concediu de odihna in perioada preavizului?
Nu este concediere colectiva, este concediere individuala intrucat este vorba de 5 salariati. (ptr a fi concediere colectiva trebuie sa aveti minim 10 salariati)
Trebuie sa le intocmiti preavize cu termen de preaviz de 20 zile lucratoare.
In aceasta perioada au dreptul sa munceasca numai 4 ore/zi dar vor fi platiti la norma intreaga. Sau pot cumula orele lipsa (ex. lucreaza 10 zile cate 8 ore/zi iar restul de 10 zile nu mai vin).
In perioada de preaviz nu pot intra in concediu de odihna. Zilele restante se vor plati odata cu toate drepturile la zi, inclusiv cu salariul compensatoriu.
Articolul in baza caruia veti inchide cartile de munca si veti intocmi deciziile este 65 (1) din Codul muncii.
Atentie: trebuie sa le puneti la dispozitie salariatilor concediati o adeverinta tip pentru inscrierea la somaj cu veniturile brute pe ultimele 12 luni.
Am inteles. Din cate am mai citit trebuie sa fac o adresa scrisa catre reprezentantii salariatilor si catre somaj, nu? Si inca ceva: de fapt aceasta concediere este in urma inchiderii unor puncte de lucru, deci este concediere individuala?
1. Concedierea este individuala.
2. Termenul de preaviz este de minim 20 zile.
3. In perioada de preaviz nu au dreptul la efectuarea concediului de odihna, acesta va fi compensat prin bani la data efectuarii fisei de lichidare.
1. Fiind concediere individuala nu trebuie sa anuntati nici ITM, nici AJOFM.
2. In perioada de preaviz se poate acorda CO (fara a se prelungi preavizul) de comun acord (salariat/angajator).
3. Preavizul se intrerupe numai in cazul suspendarii CIM (concediu medical, CFP).
|La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legatura cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri
prin urmare, si in cazul a 5 concedieri poate fi vorba de concediere colectiva.In acelasi sens au interpretat si specialisti in dr. munci ca Prof A Ticlea sau IT Stefanescu."
mai trebuie avute in vedere si prevederile Contractului colectiv de munca la nivel de ramura sau unitate .Unele prevad numar minim 5 concedieri pentru conceere colectiva.Ex.Contract colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, art.58 lit a
Procedura somaj
ioanatm
Spuneti-mi va rog care e demersul la AJOFM si ITM pentru a trimite in somaj o parte din angajati. Am nevoie sa stiu ce instiintari si decizii trebuie duse la ... (vezi toată discuția)