Buna ziua! Mai am niste intrebari:
1. Au fost anuntate 5 pers. ca locul lor de munca a fost desfiintat. Soc. are 96 de salariati. Au primit preaviz de 20 zile lucratoare, aceeasta este concediere indiv. ca nu reprezinta 10%. Una dintre aceste persoane este intretinator de familie. Am voie sa o concediez daca locul ei de munca s-a desfiintat, dar in societate mai sunt si alte pers. care au acceasi functie, dar lucreaza la alte puncte de lucru?
2. Astazi m-au anuntat ca vor mai fi si alte persoane concediate. Pana se face 10% din efectivul societatii vor fi concedieri individuale?
3. In societate avem o familie: sotul este bucatar, are salariul mai mare decat sotia, sotia este ospatar. Sotului i s-a desfiintat locul de munca. Am voie sa il concediez, chiar daca sotia are salariul mai mic decat el?
Multumesc frumos!
Daca vorbiti de concediere individuala, atunci nu sunt aplicabile criteriile de la concedierea colectiva. Aici discutati de desfiintarea posturilor, nu de criterii de concediere.
Singurele conditii impuse de lege, respectiv art 65 al 2 din Codul muncii sunt ca aceasta concediere sa fie reala si serioasa, iar desfiintarea postului sa fie efectiva. Restul de clauze se aplica la concedierea colectiva.
.daca este vorba de restrangere de activitate atunci se pot face concedierile despre care ati spus si pot beneficia de somaj daca intrunesc conditiile specifice.
.nu are legatura diferenta de salariu.daca ati desfintat postul il concediati si punct.
:luck:
1. Daca veti concedia lunar 9 persoane va fi vorba de concediere individuala.
2. Chiar daca va fi vorba de concediere colectiva, nu se poate tine strict cont de art.81 din CCMUNN.
3. Daca concediati pe cineva de la un punct de lucru, prin desfiintare de post, nu are legatura cu alt punct de lucru. Poate avea daca angajatorul vrea sa faca acest lucru.
4. Fiind o societate cu 96 de salariati, pentru a fi concediere colectiva trebuie sa aveti minim 10 concediati intr-o luna (nu 10%).
Parerea mea e ca trebuie sa tineti sema si de prevederile Art.68 alin.2 Codul Muncii
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legatura cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
In acelasi sens :
"Prin asimilare, si alte concedieri individuale , din unul sau mai multe motive extrinseci persoanei salariatului, care- nefiind intemeiate pe art 1 alin 68 -sunt integrate concedierii colective, daca s-au produs din initiativa angajatorului si sunt in numar de cel putin 5" sursa:prof .dr.Ion Traian Stefanescu Tratat de dreptul muncii , 2007, pg 362-365,
in acelasi sens exista si hotarari judecatoresti...si mai toti specialistii in dreptul muncii , din care am citat doar unul
prin urmare, eu sunt de parere ca si in cazul a 5 concedieri trebuie respectate regulile pentru concedierea colectiva .