avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva la o societate cu 8 angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva la o societate cu 8 angajati

Buna ziua,

La art 68 din Codul Muncii se explica termenul de concediere colectiva la societati care au cel putin 20 salariati.Cum trebuie sa procedez pentru o societate cu 8 angajati, care ii concediaza pe toti si suspenda activitatea?
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: gabi1 , utilizator 17:55, 12 Octombrie 2009
Prerea mea este , cum am mai spus ca este caz de concediere colectiva conf. art.68 alin 2., fiind mai mult de 5 salariati
Suspendarea activitatii inseamna si concedierea salariatilor din motive neimputabile lor.
Parerea mea este ca este vorba de o concediere cu art. 65 (1) - din motive ce nu tin de persoana salariatului. Adica o concediere individuala, intrucat nu se intruneste numarul de minim 10 salariati concediati in min 30 zile
Sunt doua posibilitati conform Codului Muncii:

1-Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

2-Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri

La concediere colectiva sunt niste pasi ce trebuiesc urmati,notificare ITM,etc..

Pasii ii cunosc, dar imi era neclar pe ce articol sa merg.
Multumesc tuturor pentru exprimarea punctelor de vedere!

Alte discuții în legătură

Concediere pe motive care tin de persoana salariatului Patience Patience Va rog sa imi spuneti daca am inteles eu Codul Muncii corect: Daca in urma procedurilor de evaluare stabilite la nivelul unei firme, cu aproape 100 de ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna concedierea colectiva si ce procent in numarul de salariati ar trebui concediati ca sa fie colectiva? dar pentru concediere individuala? NNNNNN NNNNNN Vreau sa stiu cit din nr-ul de salariati concediati reprezinta Concediere Colectiva si cit % dintre salariati, concediati reprezinta Concediere individuala ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)