avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pe motive care tin de persoana salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pe motive care tin de persoana salariatului

Va rog sa imi spuneti daca am inteles eu Codul Muncii corect:

Daca in urma procedurilor de evaluare stabilite la nivelul unei firme, cu aproape 100 de salariati, se constata ca un numar de 15 salariati nu corespund profesional locului de munca in care este incadrat - se numeste concediere colectiva?!

Eu inteleg ca nu, pentru ca:
Art 61 lit d - concedierea pe motiv de necorespundere profesionala este incadrat in codul muncii la sectiunea "Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului " iar concedierea colectiva este atunci cand societatea concediaza salariatii pe motive care nu tin de persoana salariatului.

Totusi nu este adevarat ca persoanele concediate cu art 61 d - pot beneficia (daca indeplinesc conditiile de cotizatie) de indemnizatia somaj, conform legii 76/2002 - pentru ca in acest caz, conform legii mentionate - art 61 lit d din codul muncii este considerat "motiv neimputabil salariatului"
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:03, 30 Octombrie 2012
Art.68 C.mun.
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Asadar, pentru o societate care are intre 20 si 100 de salariati , este considerata cncediere colectiva daca se concediaza minim intre 2 si 10 salariati .
In speta, daca se doreste concedierea a 15 salariati atunci va fi vorba despre o astfel de concediere (colectiva).

Incetarea raportului de munca in baza art.61 lit.d C.mun. da posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de somaj.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
dar este concedierea pe motiv de necorespundere profesionala un motiv care tine de persoana salariatului sau nu? Pentru ca din articolul de lege pe care l=ati citat concedierea colectiva este atunci cand societatea concediaza salariatii "din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului"
in cazul in care concedierea se face pe motive care tin de persoana salariatului, se mai numeste concediere colectiva? Aici e dilema mea.


multumesc
Concedierea in temeiul art. 61 lit. d este pentru motive care tin de persoana salariatului.

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art.61 lit.d C.mun. nu este un temei de drept pentru care se poate concedia colectiv ... concedierea in baza acestui articl este o concediere individuala ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionala andda2u andda2u Buna ziua! Ajutati-ma va rog cu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Daca la evaluarea pentru concedierea pe motiv de necorespundere profesionala trec ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Vor sa ma concedieze adriana81taicuta adriana81taicuta Buna seara, 1) La servici am fost chemata intr-o sedinta unde mi s-a adus la cunostiinta nerealizarea targhetului si mi s-a spus ca am doua posibilitati imi ... (vezi toată discuția)