avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare posturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare posturi

buna ziua,
as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o probema. avem 4 salariati la firma si vrem sa desfiintam 2 posturi pentru ca nu ne mai permitem sa platim 4 insi. in acest caz se pune problema de concediere colectiva? trebuiesc platite salarii compensatorii? in afara codului muncii care nu este foarte explicit ce acte mai sunt relevante?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 11 Ianuarie 2010
Este concediere individuala.
Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare, perioada in care salariatul are dreptul sa absenteze 4 ore pe zi fara ai fi afectate drepturile salariale.
Are dreptul la plata concediului nefectuat.
Are dreptul la un salariu compensator.
Are dreptul la somaj daca indeplineste conditiile de stagiu.
Consultati Codul muncii, CCMN sau ramura, Legea 76/2002, Inspector de munca.
multumesc foarte mult
concedierea colectiva asa cum ar rezulta din art. 68(2) codul muncii... reprezinta concedierea a 5 salariati intr-o perioada de 30 zile!
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
ctynn a scris:

conedierea colectiva asa cum ar rezulta din art. 68(2) codul muncii... reprezinta concedierea a 5 salariati intr-o perioada de 30 zile!


Concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi dacă angajatorul are între 100 şi 299 salariaţi, sau cel puţin 30 salariaţi dacă angajatorul are cel puţin 300 de salariaţi.
art. 68 alin. (2) codul muncii: "....cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri."

Alte discuții în legătură

Concediere babaangi babaangi Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Unitatea are incadrati 40 de salariati. Poate concedia singular - temporar - 9 salariati pentru 4-5 luni de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva si individuala OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca se anuta o concediere colecva mai intai la sindicat apoi la ITM , respectand toate regulile in acest sens MAI POATE agajatorul concedia personal conform ... (vezi toată discuția)
Angajații în situația unui faliment alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. În cazul în care un angajator decide închiderea unei firme, cand are dreptul acesta la o concediere colectiva sau individuala? Mulțumesc. (vezi toată discuția)