avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cind se pune caseta Taxi pe masina?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cind se pune caseta Taxi pe masina?

Buna ziua,
sunt taximetrist si am intimpinat 2 cazuri: am fost chemat telefonic de catre un client in afara razei administrativ teritoriala a localitatii de autorizare.O data am fost oprit si ,,certat'' pentru ca aveam lampa pe masina,alta data ca nu aveam lampa pe masina.Deci intrebarea mea este,cum este legal de circulat?Aveam aparatul pe ocupat si client in masina.Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: seaman64 , utilizator 18:54, 4 Februarie 2018
Ati avut pus tarif pentru "extern"?
Nu i-ati intrebat pe cei care v-au "certat" care este temeiul legal al "certarii"?
Aveam tarif pentru extern.Un echipaj a spus sa pun caseta pe masina,alt echipaj a spus sa dau caseta jos de pe masina.
Puteti circula si fara caseta daca nu faceti transport de persoane in regim de taxi.

Ati fost sanctionat de vreunul dintre echipajele de politie?

Nu l-ati intrebat pe detinatorul licentei de taxi ce prevede legea?

LEGEA nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere
Articolul 18
In raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transportul in regim de taxi in urmatoarele situatii:
a) permanent, in interiorul localitatii de autorizare, la cererea clientului;
b) ocazional, intre localitatea de autorizare si alte localitati sau puncte de interes, numai la cererea expresa a clientului, cu acordul taximetristului, avand obligatia revenirii in localitatea de autorizare dupa executarea cursei;
c) ocazional, intre localitatea de autorizare si alte localitati de peste frontiera, la cererea expresa a clientului si cu acordul taximetristului, cu obligatia revenirii autovehiculului in localitatea de autorizare dupa executarea cursei.

Articolul 34
In cazul in care taxiul este folosit de transportatorul autorizat sau de taximetrist in alte scopuri decat transportul in regim de taxi, se instituie pozitia de operare "Privat", caz in care autovehiculul poate circula numai cu aparatul de taxat in pozitia "Liber" si lampa taxi scoasa de pe cupola.

Articolul 52
(1) In vederea realizarii transportului de persoane, marfuri sau bunuri in regim de taxi, in conditii de siguranta, calitate si legalitate, transportatorii autorizati, dispeceratele taxi, taximetristii si clientii trebuie sa respecte obligatiile prevazute in prezenta lege, obligatiile prevazute in regulamentele de organizare si functionare a serviciului de transport local, precum si cele prevazute in contractele de atribuire a gestiunii serviciului.
(2) Principalele obligatii ale transportatorilor autorizati sunt urmatoarele:
r) sa nu execute activitate de transport in regim de taxi fara a avea aparatul de taxat si lampa taxi in functiune pentru pozitia de operare respectiva;
Multumesc mult.Am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda la legea 38/2003 -legea taximetriei hugobos hugobos In data de 1.03.2019 am fost oprit de un echipaj de politie care m-a sanctionat cu amenda ! Politistul a motivat in procesul verbal ca m-a sanctionat pt ca nu ... (vezi toată discuția)
Folosirea corecta a cupolei pentru taxi octaviamedrea octaviamedrea Buna seara! Am o intrebare la care nimeni din acest domeniu nu poate sa-mi rasp a unda. Sotul meu este taximetrist. Astazi, un coleg din breasla l-a ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal bogdansav bogdansav Am primit o amenda(destul de mare...1000 lei).sunt taximetrist si am fost amendat pt faptul ca nu imi functiona corect lampa taxi,insa agentul nu a scris in ... (vezi toată discuția)