In martie 2011 am validat definitiv si irevocabil o poprire impotriva tertului care a fost obligat sa-mi plateasca direct suma poprita, intr-o actiune de validare initiata in 09.12.2009.
In martie 2010 tertul virase suma, dar nu a fost dovedita in instanta de validare. Am primit suma in martie 2010, mai putin ch. de executare, inainte de validarea popririi in prima instanta in aprilie 2010..
In aprilie 2013 in recurs debitorul a obtinut anularea actelor de executare in privinta sa, dar nu si in privinta tertului, intr-o actiune "contestatie impotriva infiintarii popririi" initiata in 09.12.2009, si intoarcerea executarii pentru intreaga suma, parti fiind creditorul, debitorul si tertul.
Acum sint executat pentru intreaga suma de catre debitor pe intoarcere.
Intrebare : Pot sa execut pe tert, la randul meu, pe titlul pe care il detin impotriva tertului, care este distinct, valabil si neatacat pe desfiintarea popririi, pana la ora actuala.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este adevarat ca raspunsul este NU, insa nu din cauza faptului ca "tertul nu este debitorul dumneavoastra" (caci hotararea de validare este constitutiva de drepturi si creeaza o situatie juridica noua, ce duce la nasterea unui al treilea raport juridic specific popririi, prin care tertul poprit devine debitorul creditorului popritor), ci din cu totul alte motive.
Eu nu asa vad lucrurile. Tertul poprit nu este debitor al creditorului, cel putin nu la inceput. Tertul poprit are obligatia de a retine sumele si a le vira catre creditor. Atat. Putem spune ca tertul poprit ar dobandi calitatea de debitor atunci cand nu da curs solicitarilor creditorului, formulate prin executor, si nu retine/vireaza sumele poprite.
Revenind la speta, ”validarea popririi” produce efecte atat timp cat exista o executare valida in curs de desfasurare. Actele de executare fiind desfiintate, instiintarea de poprire trimisa tertului nu poate produce efecte.