In primul rand, trebuie sa fim in clar cu faptul, ca orice sistem politic, de la cea mai intunecata dictatura, pana la orice democratie directa se bazeaza pe ignoranta, frica si lacomie.
Cei alesi influenteaza electoratul pentru a fi ales. Cu tot respectul necesar, majoriatea electoratului merge la vot cu hotararea, sa puna stampila la simbolul X, asa cum i-sa spus, oricat de neplauzibil ar fi decizia respectiva. Aceste sunt, sa zicem, baza electorala.
Dupa baza vin cei care isi vind votul, pentru ca, de exemplu, nu au ce manca, dar, fiind cetateni majori, au dreptul la vot. Aceste voturi sunt foarte importante in orice tara (asa ceva exista in fiecare tara a lumii) si pot decide, cine va ajunge la putere.
Cu toate aceste vai de toti cei care vor sa se informeze despre programul politic a candidatilor si indraznesc sa pune intrebarea, ca acesti oameni nu se pricepe la absolut nimic, de vor sa devine politicieni. Daca nu consideram pe extremistii (care trebuie tratate in clinici neurologice si nu in Parlament, Senat si nici in Palatul Cotroceni), programele politice au, de fapt, un continut aproape identic, numai cuvintele difera.
Oameni, ce nu prea se pricep la ceea ce au invatat (sau nu au invatat nimic) vor sa ajunga in posturi bine platite din banii contribuabilului si sa ne guverneze. De fapt, suntem intr-o situatie jalnica, si alternativa de a pune stampila la semnul X sau Y nu este, de fapt o alternativa veritabila.
Promisiunile pot fi indeplinite doar daca exista bani, iar banii vin de la contribuabili, din Economia Nationala. Orice partid ar castiga alegerile, alegatorii vor afla, ca, de fapt, promisiunile nu pot fi indeplinite, dar din vina altora (ca de obicei).
Astfel de oameni ajung in Parlament, Senat sau Parlamentul European si spun, ca ma reprezinta pe mine, iar eu ma ascund de rusine.
Ar trebui sa avem un mix din democratie si tehnocratie: Orice demnitar sau inalt functionar public ar trebui sa fie testat si cei cu un IQ sub 110 deimisi fara mila. In acest context, pot exista si partide politice, dar si pentru a ajunge pe lista partidului trebuie indeplinita conditia de inteligenta. Altfel putem vota, pe cine vrem, si nu se va schimba nimic.
Candva la inceputurile acestei democratii ,intr-o emisune,am pus o intrebare candidatilor de atunci si oamenilor politici ,care participau la aceasta.
Intrebarea suna cam asa:
Ce este mai important pentru dvs.sa respectati "disciplina de partid" sau interesul national ?
Raspunsurile au fost "sforaitoare",care mai de care si de pe atunci am constatat ca nu avem oameni politici de anvergura,ci politicianisti,"baieti" bine inregimentati intr-un sistem pe care il urmeaza fara sovaire pentru binele sistemului,dar si pentru binele lor personal.
Situatia ,dupa multi ani,se mentine la fel,iar cei care vor vota,fata de oferta reala,vor da voturi negative,pentru a nu fi unul sau altul,nu pentru a fi cel care merita sa fie.
Din nefericire,cred ca astfel voi face si eu,neavand de multi ani,convingerea ca "X" este omul politic care ma reprezinta,care va face ceva pentru tara si pentru natiune,ca va fi cel care va descatusa energiile creatoare blocate ale unui popor,care din nefericire,face totul doar la"imbold" si nu din constinta.
Singurele persoane care pot scoate tara din criza, si care pot reprezenta ceva ,nu fac parte din grupul de"pigmei"care constituie oferta electorala de la aceasta ora.
Persoane reale,pot fi numai acelea cu imagine interna si externa,persoane care nu raspund la" prima atingere de buton" a unui partid,persoane nesantajabile si eventual,puternice financiar,ceva de genul Ion Tiriac,M.Isarescu,Daniel Daianu(chiar cu trecutul sau destul de sumbru).
Din nefericire,societatea noastra civila reala,este divizata sau inerta,.Societatea romaneasca este prost informata,atrasa usor de "mici papusari",dirijati din exterior de cele mai multe ori,obidita de propriile probleme sociale si lasata de izbeliste,in dauna unor "mase inerte",usor manipulabile,dar aducatoare de voturi.
Imi pare rau,dar nu cred in forta societatii de a se ridica si a merge cu"pas apasat" pe un drum bun.
Cred ca trebuie sa existe un catalizator si atata timp cat acesta nu exista,nu exista nici premise pozitive
Nu putem decat sa speram si sa votam.
Sa nu votam din pacate nu este o solutie viabila.
Tragedia este ca doar cei cu bani multi pot candida pe listele de partid si in afara de grija proprilor bani nu par sa aiba alta grija.
Miklos MUHI a scris:
De fapt, suntem intr-o situatie jalnica, si alternativa de a pune stampila la semnul X sau Y nu este, de fapt o alternativa veritabila.
Si care-ar fi alternativa? Cum vedeti iesirea din situatia in care suntem daca vom continua sa nu mergem la vot?
Este cel mai usor sa nu ne pese, dar nu merge la infinit asa. Nu merge nici la nivel de individ, cu atat mai putin la nivel de societate. La un moment dat, propria noastra indiferenta se va intoarce si ne va lovi, ca orice lucru care nu a fost facut la timpul lui.
Va rog sa nu intelegeti gresit comentariul meu, ma intereseaza opinia dvs. intrucat o impartaseam si eu pana acum cateva zile.
Gabriela Pintea
Forma este golicunea, goliciunea este forma,
Forma este, de fapt goliciune,
Goliciunea este, de fapt forma.
Politicianul este forma, iar continutul este gol. Nu zic, ca nu trebuie sa votam, numai trebuie sa fim constienti, ca cel care ajunge demnitar cu votul nostru, vrea numai sa-si umple buzunarele, pentru ca nu se pricepe la nimic altceva.
Nu pot sa ofer o solutie, fiindca nu merita nici macar sa o cautam. Exista lucruri mult mai importante, decat politica, deci important este sa nu ne enervam cu cei din sus.