Cercetare disciplinară. Cât de legală este procedura, ținând cont că e demarată din cauza unei fapte întâmplate sâmbăta, care în mod normal nu e zi lucrătoare?
Va salut ! Am nevoie de niste sfaturi.
Am primit o invitatie de la angajator pentru a participa la o intalnire - cercetare disciplinara...pentru a da anumite explicatii.
La locul de munca, programul de lucru este de L-V, 09:00-18:00 + norma. Traind in romania, bineinteles ni se cere sa venim si sambata de sambata ,fara nici un beneficiu ( liber in alta zi sau cel putin plata suplimentara). Intr-una din aceste sambete, dupa ce mi-am indeplinit norma si inca ceva peste acea norma, am plecat acasa mai devreme.
Acum am primit aceasta invitatie in care se specifica ca am incalcat codul muncii, contractul, etc.
Vreau sa stiu cat de legala este aceasta actiune a lor, tinand cont ca in contract nu se specifica sambata ca zi de lucru si eu mi`am facut targetul in acea zi.
Legalitatea o stabileste doar instanta de judecata ... in reg.intern, aveti mentionat faptul ca daca indepliniti norma puteti pleca acasa mai devreme de terminarea programului?
Teoretic, da...totul e verbal, nu e nimic in scris. Nu a fost prima data cand am facut eu sau altcineva asta, dar acum nu stiu de ce...mi se cauta nod in papura. In urma unui interviu, am fost acceptat pentru un alt post in cadrul acestei firme (alt departament)si trebuie sa astept pana la finalul luii pana sa pot face schimbarea. Mai precis, pot fi concediat sau altceva care mi`ar putea afecta aceasta avansare?
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.