avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară. Cât de legală este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară. Cât de legală este procedura, ținând cont că e demarată din cauza unei fapte întâmplate sâmbăta, care în mod normal nu e zi lucrătoare?

Va salut ! Am nevoie de niste sfaturi.
Am primit o invitatie de la angajator pentru a participa la o intalnire - cercetare disciplinara...pentru a da anumite explicatii.

La locul de munca, programul de lucru este de L-V, 09:00-18:00 + norma. Traind in romania, bineinteles ni se cere sa venim si sambata de sambata ,fara nici un beneficiu ( liber in alta zi sau cel putin plata suplimentara). Intr-una din aceste sambete, dupa ce mi-am indeplinit norma si inca ceva peste acea norma, am plecat acasa mai devreme.

Acum am primit aceasta invitatie in care se specifica ca am incalcat codul muncii, contractul, etc.

Vreau sa stiu cat de legala este aceasta actiune a lor, tinand cont ca in contract nu se specifica sambata ca zi de lucru si eu mi`am facut targetul in acea zi.

Apreciez orice sfat, multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: enai , utilizator 20:26, 5 Februarie 2018
Legalitatea o stabileste doar instanta de judecata ... in reg.intern, aveti mentionat faptul ca daca indepliniti norma puteti pleca acasa mai devreme de terminarea programului?
Teoretic, da...totul e verbal, nu e nimic in scris. Nu a fost prima data cand am facut eu sau altcineva asta, dar acum nu stiu de ce...mi se cauta nod in papura. In urma unui interviu, am fost acceptat pentru un alt post in cadrul acestei firme (alt departament)si trebuie sa astept pana la finalul luii pana sa pot face schimbarea. Mai precis, pot fi concediat sau altceva care mi`ar putea afecta aceasta avansare?
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
enai, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiunea angajatorului este in limitele normelor legale. Pt a initia cercetarea disciplinara sunteti invitat sa va exprimati punctul de vedere.

Ca avocat va recomand sa va prezentati si sa spuneti punctul de vedere.

Ce va dispune ulterior comisia, ramane de vazut. O eventuala sanctiune trebuie sa isi gaseasca corespondent in fisa postului, in normele interne etc.

Daca sanctiunea este legala sau nu, daca ea este corect individualizata doar instanta este competenta a dispune.
Va multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)