avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ+zilele ramase din concediu DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ+zilele ramase din concediu DE ODIHNA

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. Saptamana trecuta am fost anuntata de sef ca voi mai lucra pana la sfarsitul acestei luni deoarece va inchide magazinul:sorry:. Mi-a spus sa aleg daca vreau somaj sau daca vreau sa imi dau demisia. Bineinteles ca am ales somajul. Eu anul acesta mi-am luat doar 4 zile din concediul de odihna, asadar mi-au mai ramas 17 zile...facand un calcul si scazand luna noiembrie si decembrie in total mai am 13 zile din concediu de odihna. Sambata i-am spus ca vreau sa intru in concediu de odihna pana la sfarsitul lunii ca sa nu pierd acele zile. La jumatate de ora dupa ce am plecat sambata de la munca ma sunat si mi-a spus ca nu poate sa imi dea concediu de odihna pentru ca el deja a platit chiria magazinului si ce face acum pierde el sa castig eu. Atunci mi-a spus ca ori vreau sa intru in somaj,ori vreau sa intru in concediu medical pana la sfarsitul lunii...Daca am auzit ca incepe cu santaj,am ales sa vin la munca si sa imi dea somaj...Precizez ca anul trecut am beneficiat doar de 4 zile din concediu de odihna, iar pe zilele ramase de anul trecut nu am primit nimic. Sunt angajata la el de 1 an si 6 luni cu 450lei pe cartea de munca iar de 2 luni sunt cu 4 ore pe zi desi eu lucrez 8ore. Intrebarea mea la dumneavoastra este: Care este suma pe care o voi primi lunar timp de 6 luni de la somaj ?Va multumesc din suflet si va rog sa ma iertati ca am scris asa de mult.:hugall:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:30, 20 Octombrie 2009
e obligat prin lege sa va achite zilele de concediu neefectuate.
1. Cel mai bine este sa alegeti varianta cu somajul, adica sa fiti concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.)
2. Indiferent cum va inceteaza CIM, daca mai aveti zile de CO neefectuate trebuie sa vi le plateasca la data cand va lichidati, asa ca puteti sa mergeti la servicu in perioada de preaviz.
3. Va redau din Legea 76/2002 (Legea somajului):
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
4. La ora actuala salariul minim brut pe economie este de 600 lei.
5. La perioadele de somaj din Legea 76/2002 se mai adauga 3 luni, daca intrati in somaj in acest an (conf. OUG 28/2009), deci perioadele de somaj sunt de 9, 12, 15 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical-somaj eren eren as vrea sa stiu daca in situatia mea pot sa intru in somaj?sunt in concediu medical am o vechime de 2ani si 6luni.contributia pentru somaj este platita.am ... (vezi toată discuția)
Somaj irinuca2 irinuca2 Buna seara.am si eu o intrebare la dvs.pe 13,11,2007 am dat nastere unei fetite.Pana pe data de 13,11,2009 am beneficiat de indemnizatie in valoare de 1000 ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul? danauzu danauzu lucrez de 32 ani,am salariul brut 2800ron, daca as iesi in somaj cat as primi??? multumesc! (vezi toată discuția)