avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Fratele meu lucreaza la o firma depaza. Isi desfasoara activitatea la o gradinita cu program prelungit din oras. In aceasta perioada copii sunt in vacanta intersemestriala, dar personalul gradinitei isi desfasoara activitatea in continuare. Pentru ca nu mai sunt copii, patronul lui ia spus sa isi ia cfs timp de o saptamana, pentru ca nu are unde sa lucreze in alta parte. Ce vina are fratele meu pentru problemele lor organizatorice si ce spune Codul muncii in acest sens ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:41, 6 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 153 din Codul muncii prevede ca, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Acordarea concediului fara plata presupune acordul angajatorului si al salariatului cu privire la durata concediului si perioada in care urmeaza a fi acordat.

2. In fostul CCMN, la art.43 alin.5, se stipula ca : In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

3. Daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic".

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Pontaj in situația in care firma nu are activitate o perioada ramo1305 ramo1305 Buna ziua! O societate nu are posibilitatea sa ofere de lucru angajaților pt o perioada scurta de timp. Pt acea perioada, ii obliga pe angajați sa ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca pe perioada starii de urgenta vux vux Buna ziua, in ce conditii si sub ce forme isi poate suspenda un medic primar (dermatolog) raporturile de munca cu angajatorul pe perioada starii de urgenta ... (vezi toată discuția)