avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pontaj in situația in care firma nu are activitate o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pontaj in situația in care firma nu are activitate o perioada

Buna ziua!

O societate nu are posibilitatea sa ofere de lucru angajaților pt o perioada scurta de timp. Pt acea perioada, ii obliga pe angajați sa solicite concediu fără plata. Este legal? Ce alternativa au angajații? Cum ar trebui sa procedeze legal societate in situația enunțată? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:28, 14 Decembrie 2018
Buna ziua,
In functie de cauzele ce au dus la intreruperea activitatii se poate apela la "somajul tehnic"
Vedeti articolul 52 din Codul muncii- republicat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 153 din Codul muncii prevede ca, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Acordarea concediului fara plata presupune acordul angajatorului si al salariatului cu privire la durata concediului si perioada in care urmeaza a fi acordat.

2. In fostul CCMN, la art.43 alin.5, se stipula ca : In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

3. Daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea - asa cum s-a mai spus - de a va trimite in "somaj tehnic".

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata ivanvintilica ivanvintilica Fratele meu lucreaza la o firma depaza. Isi desfasoara activitatea la o gradinita cu program prelungit din oras. In aceasta perioada copii sunt in vacanta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)
Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)