avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... onorariu avocat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

onorariu avocat

pot depune in instanta chitantele care arata onorariu avocatului in cazul in care castig un proces?imi pot recupera cheltuielile?multumesc!
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 17:32, 9 Februarie 2018
Da, insa cu mentiunea sa le depuneti pana la ultimul termen de judecata.
Conf.art.452 NCPC"Partea care pretinde cheltuieli de judecata trebuie sa faca ,in conditiile legii ,dovada existentei si intinderii lor,cel mai tarziu la data inchiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei."
 Art. 29 (1) Legea 51/1995 Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui CONTRACT INCHEIAT IN FORMA SCRISA, care DOBANDESTE DATA CERTA PRIN INREGISTRAREA IN REGISTRUL OFICIAL DE EVIDENTA.
 Art. 1247 Cod Civil Nulitatea absoluta
(1) Este nul contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general.
(2) Nulitatea absoluta poate fi invocata de orice persoana interesata, pe cale de actiune sau de exceptie.
(3) Instanta este obligata sa invoce din oficiu nulitatea absoluta.
(4) Contractul lovit de nulitate absoluta nu este susceptibil de confirmare decat in cazurile prevazute de lege.


CURTEA CONSTITUTIONALA
Decizia nr. 401/14 iulie 2005
„ … respectivul ONORARIU, convertit in CHELTUIELI DE JUDECATA, urmeaza a fi suportat de partea potrivnica, DACA A CAZUT IN PRETENTII, ceea ce presupune in mod necesar ca acesta sa ii fie opozabil. Or, OPOZABILITATEA sa FATA DE partea potrivnica, care este TERT in raport cu conventia de prestare a serviciilor avocatiale, este consecinta insusirii sale de instanta prin HOTARAREA JUDECATOREASCA prin al carei efect CREANTA dobandeste CARACTER CERT, LICHID SI EXIGIBIL.”

JURISPRUDENTA

TRIBUNALUL T____
SECTIA I CIVILA
DECIZIA CIVILA Nr. 692
Camera de consiliu din data de 18 august 2014
Completul constituit din:
PRESEDINTE A____ C__________
Judecator O______ M_____
Grefier C______ T________
Cu toate acestea art. 92 din Hotararea nr. 64 din 2011 privind adoptarea Statutului profesiei de avocat prevede ca:
(1) Un act juridic semnat in fata avocatului, care poarta o incheiere, o rezolutie, o stampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a identitatii partilor, a consimtamantului si a datei actului, poate fi prezentat notarului spre autentificare.
(2) Avocatul este obligat sa tina evidenta actelor intocmite conform art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege si sa le pastreze in arhiva sa profesionala, in ordinea intocmirii lor. In termen de cel mult 3 zile de la data intocmirii actelor prevazute la alin. (1), sub sanctiunea inopozabilitatii fata de terti, avocatul este obligat sa inregistreze operatiunea in Registrul electronic al actelor intocmite de avocat potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege in conformitate cu procedura prevazuta in Regulamentul de organizare si functionare a registrului, aprobat de Consiliul U.N.B.R.
*) Conform art. II din Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 852/2013 (#M3), dispozitiile art. 92 alin. (2) privitoare la Registrul electronic al actelor intocmite de avocat potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege se pun in aplicare dupa aprobarea de catre Consiliul U.N.B.R. a Regulamentului de organizare si functionare a registrului.
Art. 29 din Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede ca: (1) Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.
In speta, nu s-a facut dovada inregistrarii in registrul de evidenta al avocatului prin atasarea la dosarul cauzei a extrasului din registrul oficial de evidenta care sa ateste faptul ca sus amintita conventie a fost inscrisa conform prevederilor legale antementionate.
In concluzie, contractul de imprumut nr.1/20-01.2012, ar putea constitui titlu executoriu strict pentru suma asupra careia s-a convenit, insa in speta nefacandu-se dovada completa a primirii de data certa nu sunt intrunite conditiile impuse de disp. art. 2157 alin. 1 NCC, coroborat cu disp. art. 2165 NCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract între avocat și client Liviuradu Liviuradu Contractul dintre avocat și client trebuie înregistrat la finanțe sau în alta parte? (vezi toată discuția)
Avocatul ne-a cerut să semnăm două contracte necompletate, cu scuza că a fost prea ocupat, iar după aceea a susținut că am semnat doar unul. cum aș putea să-l reziliez? Încă nu a depus dosarul nicolici32 nicolici32 Buna seara, am avut un proces de locuinta pe legea 112 pe care l-am pierdut iar acum pregatesc actele pentru despagubire cu ministerul de finante, am avut o ... (vezi toată discuția)
Se poate încheia un contract de asistență juridică între un avocat și una din părți, retroactiv, dacă cererea de chemare în judecata a fost anulată ca netimbrată? db03uie db03uie Va rog sa ma ajutati cun un raspuns cu temei legal: se poate incheia un contract de asistenta juridica intre un avocat si una din parti, retroactiv, daca ... (vezi toată discuția)