avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avocatul ne-a cerut să semnăm două contracte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avocatul ne-a cerut să semnăm două contracte necompletate, cu scuza că a fost prea ocupat, iar după aceea a susținut că am semnat doar unul. Cum aș putea să-l reziliez? Încă nu a depus dosarul

Buna seara, am avut un proces de locuinta pe legea 112 pe care l-am pierdut iar acum pregatesc actele pentru despagubire cu ministerul de finante, am avut o discutie verbala cu un avocat dupa care am mers la birou pentru dat avans de onorariu. Discutia am avut-o doar pentru onorariu de 4000 iar cand am ajuns la birou ne-a dat sa semnam 3 documente.
1 imputernicirea de reprezentare in instanta
2contract de onorariu care s-a scuzat ca fiind prea ocupat nu a avut timp sa completeze
3si inca un contract la care a adaugat verbal ca ia si 10% onorariu de succes si cu aceeasi scuza l-a dat la semnat.
Noi fiind foarte necajiti ca am ramas fara singura casa pe care o aveam abia cand am ajuns acasa am realizat gresala pe care am facut-o.
1 am fost initial de acord cu cei 10%
si am semnat un contract necompletat.
A doua zi am mers iar la birou si ne-am exprimat nemultumirea fata de cei 10% si am rugat-o sa completam impreuna contractele .Surpriza!
desi ne-a asigurat ca cei 10% vor fi negociati la momentul potrivit a insinuat ca noi nu am semnat decat un contract cel pentru onorariu si foarte ofensata l-a completat in fata noastra sustinand ca nu mai exista altul desi noi suntem suparati dar nu si senili ,iar noi am fost 2 persoane.
Ce siguranta am ca acest avocat nu pastreaza acel contract cu semnatura noastra si completeaza ce suma doreste el obligandu-ne sa platim fara sa mai negociem?
Cum as putea rezilia contractul cu el in situatia in care el nu a depus inca dosarul dar noi i-am dat avans din cei 4000 si evident fara chitanta sub pretextul ca chitanta o sa o adauge la dosar,dar dosarul nu este gata.? Va rog un sfat.Mutumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Se completeaza un singur contract , in fata clientului, in care, alaturi de obiect si clauze, este specificat onorariul, posibilele cheltuieli, dar si onorariul de succes, daca este cazul.
Contractul este tipizat si are un numar, imputernicirea avocatiala avand acelasi numar ca si contractul.
Chitanta, in original, intr-adevar se depune la dosar, pt. cheltuieli de judecata, dar obligatoriu se completeaza in fata clientului, urmand ca, ulterior sa fie depusa la dosar.
Ar fi trebuit sa luati dvs. chitanta si sa i-o dat avocatului la ultimul termen de judecata, sa o depuna in fata instantei, pt a fi evitate suspiciunile.
Intrebare: Care este motivul pt care ati semnat actele "in alb"? Trebuia sa asteptati ca avocatul sa completeze contractul, imputernicirea, iar apoi sa le semnati. De asemenea, trebuia sa-i cereti chitanta pe loc.
Astfel, ar fi fost evitata orice situatie neplacuta, in plus, daca nu erati de acord cu onorariul, sau cu onorariul de succes nu erati obligat sa semnati contractul.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
Buna ziua, multumesc pentru raspuns, tot dansa ne-a reprezentat si la apelul procesului, motivul a fost ca desi ne-a chemat la birou pentru discutie a spus ca este foarte grabita si nu a avut timp sa completeze contractul ,l-a dat la semnat cu specificatia ca o sa-l completeze dansa ulterior.
Cu onorariul nu am spus nimic pentru ca l-a comunicat si telefonic,problema era onorariul de succes despre care nu a spus nimic doar a dat un contract l-a semnat evident necompletat cu secificatia ca acesta este onorariul dansei si repejor ca se grabea si ca vom mai discuta despre acest onorariu pe parcurs.M-i s-a parut lipsit de etica sa susti ca am semnat un contract desi au fost 2. O mare parte din gresala este a mea.intrebarea era daca poate sa se foloseasca de acel contract desi a spus ca nu exista? Multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Pana la urma detineti vreun exemplar din contract?
Poate sa se foloseasca de contract, avand semnatura clientului, dar ce va obtine nu va pot spune cu certitudine deoarece depinde de felul in care stie clientul sa critice elementele de nelegalitate, daca acestea exista precum si efectele juridice ale contractului. Mai depinde si de buna-credinta a judecatorului in aplicarea legii la judecarea cauzei. Legea este una si aceeasi, dar solutia, motivarile pot fi diferite .... practica neunitara.
Zilele acestea insistati pe la birou pana primiti un exemplar din contract, altfel nu aveti ce analiza. Daca nu mai doriti sa va reprezinte in proces faceti o adresa prin care va exprimati dorinta si o depuneti la biroul avocatului luand nr. de inregistrare.
Cred ca aveti o singura varianta sa scapati de aceasta problema fara sa mai platiti vreun ban: insistati sa va dea contractul si verificati daca are nr. de inregistrare in partea de jos a contractului, pe la art. 6 acolo unde scrie "Contractul a fost inregistrat sub nr. ..... in registrul de evidenta a contractelor de asistenta juridica"
La cererea dvs, avocatul are datoria sa va elibereze o dovada de inregistrare in registrul de evidenta. Inregistrarea trebuie operata in registru in termen de 3 zile de la data incheierii contractului. Inregistrarea contractului este una din conditiile de legalitate care da dreptul avocatului sa reprezinte clientul in fata instantei. Daca nu e inregistrat nu mai sunteti obligata sa achitati onorariul.
Faceti si o adresa avocatului in care solicitati sa va raspunda, in scris cate contracte semnate de dvs. exista in carnetul de contracte, stiind ca exemplarul avocatului ramane la cotor.
Ganditi-va bine ce atitudine veti adopta de acum inainte, de pasii pe care ii veti face, de actele pe care le veti obtine sau nu, va depinde solutionarea problemei sau agravarea ei.

EXTRAS DIN LEGISLATIE:

Art. 29 (1) Legea 51/1995
Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.

Art. 1.247 Cod Civil Nulitatea absoluta
(1) Este nul contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general.
(2) Nulitatea absoluta poate fi invocata de orice persoana interesata, pe cale de actiune sau de exceptie.
(3) Instanta este obligata sa invoce din oficiu nulitatea absoluta.
(4) Contractul lovit de nulitate absoluta nu este susceptibil de confirmare decat in cazurile prevazute de lege.

Art. 175 CPC Nulitatea conditionata
(1) Actul de procedura este lovit de nulitate daca prin nerespectarea cerintei legale s-a adus partii o vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin desfiintarea acestuia.
(2) In cazul nulitatilor expres prevazute de lege, vatamarea este prezumata, partea interesata putand face dovada contrara.

Art. 278 C.P.C. Data certa a inscrisului sub semnatura privata
(1) Data inscrisurilor sub semnatura privata este opozabila altor persoane decat celor care le-au intocmit, numai din ziua in care a devenit certa, prin una dintre modalitatile prevazute de lege, respectiv:
3. din ziua cand au fost inregistrate intr-un registru sau alt document public;

Art. 280 C.P.C. Registrele profesionistilor
(1) Registrele profesionistilor, intocmite si tinute cu respectarea dispozitiilor legale, pot face intre acestia deplina dovada in justitie, pentru faptele si chestiunile legate de activitatea lor profesionala.
(2) Registrele prevazute la alin. (1), chiar netinute cu respectarea dispozitiilor legale, fac dovada contra celor care le-au tinut. Cu toate acestea, partea care se prevaleaza de ele nu poate scinda continutul lor.

Art. 300 C.P.C. Prezentarea registrelor profesionistilor
(1) La cererea uneia dintre parti sau chiar din oficiu, instanta va putea ordona infatisarea registrelor profesionistilor sau comunicarea lor.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
-ELLA-, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui notificat avocatul, reziliat contractul, ceruti banii inapoi.
Scrie undeva, in vreun sms, pe vreo hartie, ca ati achitat atata avans? Ii puteti cere confirmarea prin telefon, mesaj?
Ar fi bine ori sa discutati cu sprijin juridic cu avocatul, ori sa ii faceti o adresa bine intocmita care sa-i ia gandul de la alte acte. Oricum, un onorariu exclusiv procentual este ilegal si dezavantajos pentru client.

Cateva observatii despre contractul de asistenta juridica.
Intai, el este un contract intre doua parti, cu o valoare legala ciudata, desi e un contract incheiat sub semnatura privata. Totusi, ca efect, in baza lui se poate reprezenta prin procura AUTENTICA o persoana. Acest efect este o struto-camila in sistemul nostru juridic, este complet anormal ca un act sub semnatura privata sa aiba astfel de efecte juridice. Ba mai mult, forma scrisa nu este ceruta pentru valabilitatea actului, ci pentru probarea sa.
Data certa, obtinuta prin inregistrarea lui in RECAJ, este ceruta doar daca una dintre parti contrazice data din el sau daca un tert vrea o dovada a acestei date (instanta, parte adversa etc.). Data certa nu este o cerinta de valabilitate a actului juridic, in lipsa ei data se poate dovedi cu elemente de fapt.
Atestarea datei, continutului actului si identitatii persoanei presupune inregistrarea actului in registrul actelor atestate de avocat? In afara de RECAJ? Sau contractele de asistenta juridica sunt acte speciale de atestare si fac exceptie de la aceste inregistrari?
Contractul de asistenta juridica e un formular... Asta, langa struto-camila juridica din jurul sau, este o mare problema. Sigur, el poate fi negociat de păarti, modificat, insa atunci scopul formularizarii sale care ar fi?
In plus, este jignitor pentru un avocat, facator de acte juridice, personalizate, croite pentru fiecare client, sa nu croiasca un contract de asistenta juridica pentru fiecare situatie de asistenta/reprezentare.
In plus, seriile precizate in Statutul profesiei de avocat au rolul de a asigura... de a centraliza... de a... ce? Contractele trebuie inseriate, ele pot fi personalizate si cerute serii de la barou, dar ce se intampla daca un contract nu are serie nu ni se spune si nici nu stim ce serie primeste un contract verbal de asistenta juridica.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT

Subsecţiunea a 2-a. Contractul de asistenţă juridică
Partea I. Forma şi conţinutul contractului de asistenţă juridică

Art. 121. (1) Contractul de asistenţă juridică este încheiat în formă scrisă, cerută ad probationem. Acesta trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenţii şi dobândeşte dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidenţă al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.

(3) Contractul de asistenţă juridică poate lua forma unei scrisori de angajament care să indice raporturile juridice dintre avocat şi destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocaţiale şi onorariul, semnată de avocat şi transmisă clientului.
În cazul în care clientul semnează scrisoarea sub orice menţiune expresă de accept a conţinutului scrisorii, aceasta dobândeşte valoarea unui contract de asistenţă juridică.

(4) Contractul de asistenţă juridică se consideră a fi fost încheiat în mod tacit dacă clientul a achitat onorariul menţionat în cuprinsul acestuia, achitarea acestui onorariu semnificând acceptarea contractului de către client, caz în care data încheierii contractului este considerată a fi data menţionată în cuprinsul contractului.
(5) Contractul de asistenţă juridică poate fi încheiat, în mod excepţional, şi în formă verbală. În acest caz, ca şi în situaţia prevăzută la alin. (2), dispoziţiile art. 44 din Lege se aplică în mod corespunzător. Contractul în formă scrisă va fi încheiat în cel mai scurt timp posibil.

Alte discuții în legătură

Valabilitatea mandat de reprezentare ca avocat ContSters115731 ContSters115731 Buna ziua.as vrea sa stiu daca un avocat poate reprezenta intr-un proces civil pentru partaj o persoana care este urmarita penal, fugita din tara ca sa nu ... (vezi toată discuția)
Cu cine poate incheia avocatul contractul de asist.si reprezentare juridica? dandanaua dandanaua daca reclamantul dintr-un dosar civil se afla in strainatate, sotul ramas in tara poate incheia, pentru reclamant, contractul de asistenta juridica si ... (vezi toată discuția)