convocarea trimisa pentru conciliere directa (cu posta) confirmarea de primire semnata, reprezinta caz de intrerupere a prescriptiei extinctive, in ceea ce priveste dreptul la actiune asupra creantei?
sigur ca da. codul de procedura civila prevede parcurgerea unei proceduri prealabile. conditie esentiala pentru declansarea actiunii in justitie. daca nu raspunde sau daca se prezinta la conciliere musai sa consemnezi intr-un proces verbal tot ce sa discutat si ce sa hotarat. iti va fi deosebit de util.
nu s-a strecurat cumva o eroare? din cate stiu, decretul nr.167/1958 prevede intreruperea prescriptiei in 3 situatii: 1.recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie; 2. introducerea cererii de chemare in judecata; 3. interventia unui act incepator de executare.
Ori invitatia la conciliere nu se incadreaza in niciuna din cele trei imprejurari in care prescriptia este intrerupta.
speta este urmatoarea.Factura emisa in 10 nov 2001achitata in 10 nov 2002. I-am calculat dobinda legala de la scadenta pina la achitarea integrala. In august 2005 l-am invitat la conciliere.Mai pot cere dobinda legala, sau termenul este prescris?
Termen de prescriptie
avas
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:prescriptia despagubirilor datorate de o servitute de trecere se intrerupe cand se schimba proprietarul imobilului ... (vezi toată discuția)