avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu lauzie da sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu lauzie da sau nu?

Subsemnata, Munteanu Elena Laura, domiciliata in Iasi, va prezint urmatoarea situatie: - in seara zilei de 09.09.2009 (la 27 de saptamani de sarcina) in urma unei hemoragii puternice doctorii au fost nevoiti sa-mi faca cezariana, iar copilul a murit la nastere (desi el s-a nascut viu mi s-a spus ca nu a rezistat in urma manevrelor de resuscitare, avand doar 950 g.). Pentru copil am primit Certificat de nastere pe care scrie ,,Copil nascut mort” si Certificat de imbalsamare (nu l-am incinerat); - diagnosticul pe biletul de iesire din spital este de nastere prematura; - pentru ca am avut probleme cu sarcina am fost nevoita sa-mi iau concediu medical si astfel am adunat 83 de zile de concediu medical pana pe data de 09.09.2009 inclusiv (in ultimul an); - as dori sa precizez faptul ca eu nu am beneficiat deloc de concediu prenatal sau pentru sarcina, deoarece conform legii acesta se accorda de la 7 luni si 10 zile (33 saptamani) – tot conform legii concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice. Art. 24, alin. 4 din OUG 158/2007 prevede o situaţie aparte şi anume aceea a copilului născut mort sau a celui care moare în perioada concediului de lăuzie. Legiuitorul a stabilit ca, şi în aceste două situaţii, indemnizaţia de maternitate să se acorde pe toată durata concediului de lăuzie. Pe data de 14.09.2009 sotul meu a fost la C.A.S.S. Serviciul Evidenta Asigurati, Indemnizatii si Concedii medicale pentru a intreba daca am dreptul la concediu de lauzie, deoarece eram la limita cu numarul zilelor de concediu medical, avand deja 83 de zile, urmand sa merg la comisie, pentru ca mi s-a spus ca depasesc cele 90 zile de concediu medical. Doamna din acest serviciu i-a spus ca nu am nici un drept la concediu de lauzie, deoarece nu am nascut la termen si din acest motiv este considerat avort. Am vorbit si cu un avocat si mi-a spus ca daca am certificat de nastere pentru copil nu este considerat avorton si am dreptul la concediu de lauzie. In OUG nr.158/17.10.2005, Cap.5, Art. 24, alineatul 4 scrie clar ,,(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se accorda pe toata durata acestuia.", nicaieri in lege nu este precizat faptul ca trebuie sa nasc la 7 luni si 10 zile. Daca copilul traia, dupa cum spune doamna din acest serviciu care sus]ine ca ,,stie legea mai bine decat oricine si nu am dreptul la concediu de lauzie - cod 08, doar la concediu medical cu cod 06 sau 01”, inseamna ca nu aveam nici un drept, deoarece am nascut inainte de termen. Va rog sa ma lamuriti in privinta urmatoarelor aspecte si cum trebuie sa procedez in continuare: - care este starea mea de fapt, daca pe biletul de externare din spital scrie la diagnostic externare - lehuzie dupa interventie operatie de cezariana? - daca am dreptul la acest concediu de lauzie si care este durata acestuia sau ce drepturi are o femeie insarcinata, care nu naste la termen, iar copilul moare la nastere? Dar daca copilul traia? In concluzie, nu vreau mila nimanui (oricum nu mai pot recupera pierderea suferita), insa vreau doar sa mi se acorde in mod firesc drepturile de care beneficiez conform legii ca cetatean al acestei tari, fara a mai fi purtata pe drumuri.
Cel mai recent răspuns: Andrei Dina , Avocat 15:08, 20 Octombrie 2009
Da

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de externare in cazul unei nasteri prin cezariana de urgenta la 28 saptamani cu copil decedat ulterior bran2015 bran2015 ce trebuie sa contina biletul de externare al unei mamici care a nascut prin cezariana un fat viu de 28 saptamani care a decedat ulterior (vezi toată discuția)
Care este numarul maxim de zile de concediu de lauzie care se poate acorda in cazul copilului nascut mort DanutzzaR DanutzzaR Buna ziua. Am o nelamurire in ceea ce priveste numarul de zile de concediu de sarcina si lauzie de care am dreptul in cazul in care am nascut un copil mort la ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie LEDO LEDO Daca am nascut un copil mort la cate zile de concediu de lauzie am dreptul? Angajatorul spune ca 126, medicul de familie are parerea ca am 42 de zile ... (vezi toată discuția)