Sunt salariat care isi plateste CAS catre fondul public de aparare,dar, totodată mai am un PFA din activități independente. Conform formularului 600 pentru PFA, mai trebuie sa plătesc încă o dată CAS pentru activitățile independente? Din legea 227, citită pe sărite, am ajuns la art 141 și acolo am gasit că persoanele care plătesc cas către fondul de pensie de apărare sunt scutite de alta plata cas. Mentionez ca venitul net depășește acel prag pentru care trebuie platit cas din respectivul formular. La anaf ul local am primit 4 răspunsuri diferite și ambiguu.
Daca platiti contributia cf Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, nu aveti obligatia asigurarii cf Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. si deci:
Cod fiscal:
ART. 150 - Excepții specifice privind veniturile din activități independente
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b).
ART. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:
b) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;
Cas la i.i.
eco21
O întreprindere individuală cu activitate agricolă care are norma de venit peste 22800 lei plătește impozit, pensie si sanatate sau doar impozit si ... (vezi toată discuția)