avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata CAS

Sunt salariat care isi plateste CAS catre fondul public de aparare,dar, totodată mai am un PFA din activități independente. Conform formularului 600 pentru PFA, mai trebuie sa plătesc încă o dată CAS pentru activitățile independente? Din legea 227, citită pe sărite, am ajuns la art 141 și acolo am gasit că persoanele care plătesc cas către fondul de pensie de apărare sunt scutite de alta plata cas. Mentionez ca venitul net depășește acel prag pentru care trebuie platit cas din respectivul formular. La anaf ul local am primit 4 răspunsuri diferite și ambiguu.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
rizum, utilizator
Cel mai recent răspuns: rizum , utilizator 23:44, 8 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca platiti contributia cf Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, nu aveti obligatia asigurarii cf Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. si deci:

Cod fiscal:
ART. 150 - Excepții specifice privind veniturile din activități independente

Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b).

ART. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:
b) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;

Deci nu.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Vă mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii. Alo2016 Alo2016 Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii (cedarea folosintei bunurilor) intra in baza de calcul a contributiei la pensie (CAS) -sau ... (vezi toată discuția)
Cas la i.i. eco21 eco21 O întreprindere individuală cu activitate agricolă care are norma de venit peste 22800 lei plătește impozit, pensie si sanatate sau doar impozit si ... (vezi toată discuția)
Pfa- impozitare in 2016 Viliro2005 Viliro2005 Se pune problema daca pensionarii care realizeaza activitati independente sub forma PFA, II datoreaza contributia la CAS incepand cu ianuarie 2016. Conform ... (vezi toată discuția)