Buna ziua!
Supun atentiei dvs o speta cu care m-am intalnit zilele astea. Un domn a fost chemat in instanta pt partajarea bunurilor de pe urma tatalui. La partaj, desi a adus doua declaratii de renuntare de la notar pe numele celor doi frati, instanta a impartit in trei bunurile ramase. Paratul a declarat apel impotriva sentintei date de catre instanta de fond si a suspendat dosarul deoarece a fost sfatuit sa deschida o actiune pt constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de prop emis pe numele celor trei. In acest proces s-a verificat de catre instanta cererea de reconstituire in baza careia a fost emis tit de proprietate. Acasta cerere desi cuprinde pe toti fratii cu semnaturi si certificatul de deces al tatalui nu avea nr de inregistrare dar era cuprinsa in registrul de cereri de reconstituire pe lg 18. Instanta a considerat ca acea cerere nu este valabila si a respins actiunea pe exceptia ridicata din oficiu de lipsa de interes din partea singurului mostenitor acceptant.Care credeti ca era solutia corecta ce tb data de instanta? Instanta a spus domnului ca dc ii admite actiunea, pt ca acea cerere nu este valabila, pamantul va merge in domeniul consiliului local. Cum poate respinge pe acesta exceptie si ce sanse mai are?
buna ziua!
in opinia mea odata ce au renuntat expres la succesiune, nu mai puteau face cerere nici in baza legii 18/1991.
doar cei care raman straini prin neacceptare putea face cerere, nu si renuntatorii.
Cand s-a facut renuntarea la mostenire? Intreb acest lucru intrucat legea 18/1991, la art. 13 prevede: (1) Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii.
(2) Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucat terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Ei sunt considerati ca au acceptat mostenirea prin cererea pe care o fac comisiei. (3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmand ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.
buna seara!
opinia instantei= daca cererea nu a primit nr de inregistrare este nula, desi era cuprinsa in registrul de cereri de restituire?!
care este pozitia comisiei locale, dar cea a comisiei judetene?
(4) Cererea va cuprinde:
a) numele şi prenumele persoanei solicitante şi domiciliul acesteia;
b) calitatea de titular sau de moştenitor al dreptului de proprietate pentru care i s-a reconstituit sau urmează să i se reconstituie acest drept, potrivit prezentei legi;
c) suprafaţa de teren care i s-a reconstituit şi diferenţa pe care o solicită.
(5) La cerere se va anexa:
a) copie xerox de pe titlul de proprietate care s-a emis sau, după caz, de pe procesul-verbal ori de pe fişa de punere în posesie;
b) copii xerox de pe actele doveditoare ale dreptului de proprietate pentru suprafeţele de teren solicitate în plus;
c) o declaraţie în care se va menţiona, pe propria răspundere, suprafaţa totală de teren atribuită în proprietate, prin reconstituire sau prin constituire, de familie, potrivit prezentei legi, chiar dacă aceasta s-a făcut în mai multe localităţi sau de la mai mulţi autori.
(6) Primarul va constitui un registru special, parafat, numerotat şi sigilat, în care se vor înregistra, în ordine cronologică, cererile depuse de persoanele îndreptăţite şi va emite, la cerere, un bon cu numărul de înregistrare.
(7) Pentru cererile depuse prin poştă, pe confirmarea de primire se vor menţiona numărul de înregistrare a cererii şi data acesteia.
(8) Primarul sau secretarul consiliului local este obligat să primească cererea şi să o înregistreze, indiferent dacă aceasta cuprinde sau nu cuprinde toate menţiunile precizate la alin. (4) şi dacă nu este însoţită de toate actele prevăzute la alin. (5). În acest caz, primarul sau secretarul este obligat să comunice solicitantului ca, până la data de 31 decembrie 1998, să depună toate actele menţionate la alin. (5), sub sancţiunea decăderii acestuia din termen.
(9) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. (6) de către primar sau secretar atrage după sine atât răspunderea administrativă şi disciplinară a acestuia, potrivit legii, cât şi plata de daune cominatorii sau, după caz, şi de daune-interese.
Am citit opiniile dumneavoastra dar vin acum si spun ca pe rolul aceleasi instante a fost o speta asemanatoare in care cererea nu avea nr de inregistrare si totusi a fost considerata valabila. Dar acea exceptie a lipsei de interes?