avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Refuz comunicare Contract de cesiune
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Refuz comunicare Contract de cesiune

am solicitat unei firme de recuperare sa imi inainteze o copie a unui contract de cesiune despre care eram notificat. firma mi-a comunicat refuzul invocand confidentialitatea datelor ....ce pot face sa intru in posesia lui...Poate face obiectul unuei solicitari prin Protectia consumatorului ?
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 22:11, 7 Februarie 2018
Buna seara!


Nu ati specificat de unde provine datoria dvs. (contract de credit etc).
Nu aveti dreptul sa primiti un exemplar al contractului de cesiune deoarece debitorul nu este parte a procesului de cesionare, el este tert. In schimb,, puteti sa intrebati la Biroul de Credite daca s-a facut acest transfer de creanta si sa solicitati dovada existentei contractului, respectiv la numele creditorului sa figureze cesionarul.
Prin cesiunea de creanta se inlocuieste, practic, creditorul cu cesionarul.
Situatia dvs juridica va ramane la fel, aveti aceleasi obligatii ce decurg din contractul de unde provine datoria dvs, numai persoana juridica careia i-o datorati se schimba.

In practica, s-a constatat o abundenta de cesionari de creante, mai ales de catre banci sau firme ce presteaza servicii de telefonie catre firme de recuperari creante, urmate de plangeri din partea clientilor la autoritatile statului.

In data de 04.04.2016, prin Decizia nr.9 pronuntata in Dosarul nr. 21531/197/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat faptul ca toti cei care sunt executati silit, sau se judeca in cadrul unei contestatii la executare in care Banca, Firma de Leasing sau ORICE alt creditor persoana juridica este reprezentat de catre un recuperator, pot invoca lipsa calitatii de reprezentant conform art. 82 Cod de Procedura Civila.

Efectele cesiunii sunt expres prevăzute de lege, acestea producându-se doar între cedent și cesionar (art. 1575 Cod civil), debitorul cedat neavând decât posibilitatea de acceptare a cesiunii și implicit de a plăti, neexistând niciun moment vreo cale de opoziție (având în vedere că vorbim despre cedarea unei creanțe reprezentând o sumă de bani).

Textele legale prevăd că, atunci când este vorba despre o sumă de bani, chiar și dacă debitorul ar fi stipulat o clauză prin care să se interzică cesiunea, aceasta nu va produce efecte, el având doar dreptul la daune interese (art. 1570 Cod civil).

Acest lucru a fost reținut și de către Curtea de Apel București „în ceea ce privește cesiunea de creanță, pentru valabilitatea acesteia, nu este necesar consimțământul debitorului cedat, el fiind un terț față de convenția încheiată între cedent și cesionar, dar pentru ca cesiunea să îi fie opozabilă trebuie ca debitorul să fie notificat sau să accepte cesiunea”. - Curtea de Apel București, Decizia 151A din 26.01.2017;

Si inca o speta interesanta despre contestatia la executare a creantei cesionate. [ link extern ] /

ESTE UN CONTRACT DE CREDIT...Apoi am inaintat actiune la Tribunal in Contencios Administrativ pe prevederile Legii 544 obligarea de a imi facilita o copie atata timp cat interesat in a vedea conditiile....Apoi sfatul dumneavoastra mi se pare dezamagitor deoarece este extrem de important sa constat daca „jepcarii” nevazuti de autoritati isi plaseaza Contractul de CREDIT sau numai creanta....Este un aspect esential......Multumesc pentru tendinta dumneavoastra de a tine cu camatarii prin sfatul in favoarea lor...!!!
Eu am putut da sfaturi invocand legislatia in vigoare. De unde sa stiu eu ca e contract de credit, cand dvs. ati intrebat despre contractul de cesiune de care erati notificat, dar nu erati parte?
Atata timp cat discutam o speta fara ca eu sa am actele in fata, sa le citesc si sa-mi fac propria perceptie asupra situatiei descrise de dvs, si atata timp cat eu imi pot exprima o opinie doar pe perceptia dvs. asupra faptelor intamplate, au rezultat neclaritati.
DenisRif a scris:

am solicitat unei firme de recuperare sa imi inainteze o copie a unui contract de cesiune despre care eram notificat. firma mi-a comunicat refuzul invocand confidentialitatea datelor ....ce pot face sa intru in posesia lui...Poate face obiectul unuei solicitari prin Protectia consumatorului ?


Da ok....!!! Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)
Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)