Buna seara!
Nu ati specificat de unde provine datoria dvs. (contract de credit etc).
Nu aveti dreptul sa primiti un exemplar al contractului de cesiune deoarece debitorul nu este parte a procesului de cesionare, el este tert. In schimb,, puteti sa intrebati la Biroul de Credite daca s-a facut acest transfer de creanta si sa solicitati dovada existentei contractului, respectiv la numele creditorului sa figureze cesionarul.
Prin cesiunea de creanta se inlocuieste, practic, creditorul cu cesionarul.
Situatia dvs juridica va ramane la fel, aveti aceleasi obligatii ce decurg din contractul de unde provine datoria dvs, numai persoana juridica careia i-o datorati se schimba.
In practica, s-a constatat o abundenta de cesionari de creante, mai ales de catre banci sau firme ce presteaza servicii de telefonie catre firme de recuperari creante, urmate de plangeri din partea clientilor la autoritatile statului.
In data de 04.04.2016, prin Decizia nr.9 pronuntata in Dosarul nr. 21531/197/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat faptul ca toti cei care sunt executati silit, sau se judeca in cadrul unei contestatii la executare in care Banca, Firma de Leasing sau ORICE alt creditor persoana juridica este reprezentat de catre un recuperator, pot invoca lipsa calitatii de reprezentant conform art. 82 Cod de Procedura Civila.
Efectele cesiunii sunt expres prevăzute de lege, acestea producându-se doar între cedent și cesionar (art. 1575 Cod civil), debitorul cedat neavând decât posibilitatea de acceptare a cesiunii și implicit de a plăti, neexistând niciun moment vreo cale de opoziție (având în vedere că vorbim despre cedarea unei creanțe reprezentând o sumă de bani).
Textele legale prevăd că, atunci când este vorba despre o sumă de bani, chiar și dacă debitorul ar fi stipulat o clauză prin care să se interzică cesiunea, aceasta nu va produce efecte, el având doar dreptul la daune interese (art. 1570 Cod civil).
Acest lucru a fost reținut și de către Curtea de Apel București „în ceea ce privește cesiunea de creanță, pentru valabilitatea acesteia, nu este necesar consimțământul debitorului cedat, el fiind un terț față de convenția încheiată între cedent și cesionar, dar pentru ca cesiunea să îi fie opozabilă trebuie ca debitorul să fie notificat sau să accepte cesiunea”. - Curtea de Apel București, Decizia 151A din 26.01.2017;
Si inca o speta interesanta despre contestatia la executare a creantei cesionate.
[ link extern ] /