avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare poprire vs contract de cesiune creanță ...
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat

Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei Z = cesionarul. Până să facă plata, firmei X i-a fost comunicată de către executor judecatoresc infiintarea popririi sumelor pe care X le datorează firmei Y. Ce face acum firma X, plătește către firma Z sau către executor?
Art. 784 alin. 4 spune că nu este opozabilă cesiunea de creanță, dar dacă cesiunea de creanță este anterioară comunicării înființării popririi și a fost comunicată firmei X anterior popririi?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:51, 7 Iulie 2015
fratilinca a scris:
Ce face acum firma X, plătește către firma Z sau către executor?
Art. 784 alin. 4 spune că ...

Nu este incident aici art.784. In situatia dvs. (debitor cedat) veti face plata catre firma Z, dupa ce veti fi notificat cu privire la cesiunea de creanta; daca nu sunteti notificat atunci plata (directa sau prin poprire) facuta catre creditorul X, este considerata valabil facuta.
In speta de fata intervine procedura de executare silita, demarata de catre firma Z, cum i se spune in speta de fata.
Inteleg ca vi s-a comunicat cesiunea de creanta si ca de asemenea, ati fost instiintat si de catre executorul judecatoresc cu privire la inceperea procedurii de executare silita.
Atata timp cat respectiva creanta a ajuns in executare, platile le veti efectua catre executorul judecatoresc, care va dispune distribuirea banilor conform legii.
Jurist90 a scris:

In speta de fata intervine procedura de executare silita, demarata de catre firma Z,

Gresit !
Executarea silita este demarata de catre firma Y. Nu ati inteles speta !
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
trandafir2, moderator

Gresit !
Executarea silita este demarata de catre firma Y. Nu ati inteles speta !


Accept posibilitatea de a fi inteles eronat anumite detalii din speta prezentata, dar pornesc de la premisa ca atata timp cat creditorul Y, ar fi inceput executarea silita, asa cum mentionat dvs, iar ulterior a cesionat creanta catre firma Z, una dintre aceste doua ar fi notificat si executorul cu privire la cesiunea de creanta, nu?
Si eu accept orice posibilitate, insa nu fac presupuneri, caci nu am elemente.

Jurist90 a scris:
...dar pornesc de la premisa ca atata timp cat creditorul Y, ar fi inceput executarea silita, asa cum mentionat dvs, iar ulterior a cesionat creanta catre firma Z, una dintre aceste doua ar fi notificat si executorul cu privire la cesiunea de creanta, nu?

Nu mentionez eu, mentioneaza debitorul cedat, din povestea caruia reiese ca cel putin la un moment dat el este parte atat intr-un raport juridic cu creditorul Y (care a apelat la executor), cat si intr-un raport juridic cu creditorul Z (cesionarul), sau mai bine zis suporta efecte juridice.
Bun, acum noi nu stim cum si daca s-au notificat intre ei cedentul, executorul si cesionarul, noi stim insa un singur aspect, si anume, chiar daca :

Cesiunea de creanţă produce efecte între cedent şi cesionar, iar acesta din urmă poate pretinde tot ceea ce primeşte cedentul de la debitor, chiar dacă cesiunea nu a fost făcută opozabilă debitorului.

totusi

(1) Debitorul este ţinut să plătească cesionarului din momentul în care:
a) acceptă cesiunea printr-un înscris cu dată certă;
b) primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului. În cazul unei cesiuni parţiale, trebuie indicată şi întinderea cesiunii.
(2) Înainte de acceptare sau de primirea comunicării, debitorul nu se poate libera decât plătind cedentului.
(3) Atunci când comunicarea cesiunii este făcută de cesionar, debitorul îi poate cere acestuia să îi prezinte dovada scrisă a cesiunii.
(4) Până la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate să suspende plata.


Deci nu ma intereseaza (si nu presupun) ce au facut intre ei cedentul, executorul si cesionarul, ma intereseaza ce as face in calitate de debitor cedat. Nu?
Cu alte cuvinte, pana ce debitorul cedat nu este legal notificat, el se poate libera platind vechiului creditor (firma Y), cesiunea de creanta nefiindu-i opozabila.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)