avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare poprire vs contract de cesiune creanță ...
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat

Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei Z = cesionarul. Până să facă plata, firmei X i-a fost comunicată de către executor judecatoresc infiintarea popririi sumelor pe care X le datorează firmei Y. Ce face acum firma X, plătește către firma Z sau către executor?
Art. 784 alin. 4 spune că nu este opozabilă cesiunea de creanță, dar dacă cesiunea de creanță este anterioară comunicării înființării popririi și a fost comunicată firmei X anterior popririi?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:51, 7 Iulie 2015
Ilie1111 a scris:

Permiteți-mi să vă cam contrazic! Dacă nu aici, atunci unde ar fi incident art. 784 alin. 4 NCPC ? !

Din textul primulul mesaj scris de user in acest topic, nu a reiesit indubitabil ca executarea a fost pornita de catre creditorul cedentului, adica de creditorul creditorului debitorului-cedat. Abia acum, in ultimul mesaj, userul a venit cu precizarea absolut importanta, ca de fapt executarea reprezinta o poprire pentru datoria creditorului-cedent, care la randul sau este debitorul altui creditor, ceea ce schimba datele problemei si implicit analiza situatiei.





Ilie1111 a scris:
Întrebătorul nu ne-a clarificat dacă cesionarul și debitorul cedat sunt cumva una și aceeași persoană.
Dacă sunt una și aceeași persoană, musai să plătească debitorului.
Dacă sunt persoane diferite, trebuie să plătească cesionarului, iar față de debitorul urmăritor se va apăra într-o eventuală acțiune de validare de poprire deoarece nu mai are calea contestației pe NCPC.

Ce ati scris mai sus nu am putut sa deslusesc, chiar daca am parcurs si erata !
Cum sa fie cesionarul și debitorul cedat (cumva) una și aceeași persoană, din moment ce userul (adica debitorul-cedat) isi pune problema daca trebuie sa faca plata catre cesionar (firma Z)?
Pardonnez moi! Am scis înainte să îmi beau cafeaua. Evident , mă refeream la cesionar și creditorul urmăritor. varianta asta iese din discuție, clar, am văzut și eu precizarea userului.

Rămâne varianta 2, se face plata către cesionar.
Ilie1111 a scris:
Am scis înainte să îmi beau cafeaua.

Vous êtes excusé. Mai patesc si eu d-astea :))

Intr-adevar, acum reiese situatia de fapt, adica cedentul era/este la randul lui debitor si a incercat sa isi diminueze patrimoniul prin aceasta cesiune de creanta, fapta care este incidenta art.784.
trandafir2 a scris:


O alta presupunere. Nu reiese de nicaieri ca ar fi facut cineva contestatie la executare sau altceva. Poate a facut, insa din textul mesajului nu reiese. De ce sa presupun asa ceva?
.............

P.S. Ce am apreciat la dvs. a fost ca ati recunoscut atunci cand ati gresit (chiar daca cu jumatate de gura). Putini, foarte putini isi recunosc greselile.



Pentru ca celebra expresie spune ca vitejii se arata dupa razboi, acum revin si eu cu raspunsul meu.
Am facut cum am facut si la miez de noapte, am transformat "procedura de executare" in "contestatie la executare".
Oricum, am citit cu interes acum completarea detaliilor privind speta si solutionarea acesteia.

Va multumesc pentru apreciere, desi nu stiu daca este indreptatita, considerand ca o astfel de trasatura de caracter ar trebui sa fie normala. Cu alte cuvinte, cred ca a gresi ramane omeneste, desi prefer sa nu mi se intample, dar daca as persevera ar fi pura prostie.

Mentionez ca mi-a placut in mod deosebit unitatea de masura " cu jumatate de gura". :D
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
Jurist90, utilizator
Aveti dreptate. In plus, as face o observatie in sensul ca userii (chiar daca isi doresc lamuriri) nu fac de la inceput o prezentare completa a situatiei, fapt ce complica atat interpretarea spetei cat si solutia enuntata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)