avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare poprire vs contract de cesiune creanță ...
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat

Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei Z = cesionarul. Până să facă plata, firmei X i-a fost comunicată de către executor judecatoresc infiintarea popririi sumelor pe care X le datorează firmei Y. Ce face acum firma X, plătește către firma Z sau către executor?
Art. 784 alin. 4 spune că nu este opozabilă cesiunea de creanță, dar dacă cesiunea de creanță este anterioară comunicării înființării popririi și a fost comunicată firmei X anterior popririi?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:51, 7 Iulie 2015
Din punctul meu de vedere, din ceea ce relateaza firma debitoare, reiese faptul ca aceasta a fost informata cu privire la cesiunea de creanta.
Astfel, atata timp cat creanta cesionata face obiectul unei contestatii la executare, indiferent ca aceasta a fost solicitata de catre firma Y sau Z, inainte de a face plata catre una dintre firme as lamuri situatia existenta cu executorul judecatoresc, care trebuie sa fie informat cu privire la aceasta cesiune de creanta.
Ulterior, in calitate de debitor, as efectua plata creantei tot catre executorul judecatoresc intrucat aceasta este cel care trebuie sa constate ca debitul a fost integral achitat, fiind si cel competent sa dispuna inchiderea dosarului de executare si ridicarea masurilor infiintate impotriva debitorului.
Jurist90 a scris:
, din ceea ce relateaza firma debitoare,

Din parcurgerea textului scris de user, nu am garantia ca relatarea este a firmei debitoare (este doar o presupunere), poate fi la fel de bine o expunere facuta de firma Z.


Jurist90 a scris:

Astfel, atata timp cat creanta cesionata face obiectul unei contestatii la executare,

O alta presupunere. Nu reiese de nicaieri ca ar fi facut cineva contestatie la executare sau altceva. Poate a facut, insa din textul mesajului nu reiese. De ce sa presupun asa ceva?


Jurist90 a scris:

Ulterior, in calitate de debitor, as efectua plata creantei tot catre executorul judecatoresc ...

Chiar si dupa notificare? Plata facuta in mod voluntar?


P.S. Ce am apreciat la dvs. a fost ca ati recunoscut atunci cand ati gresit (chiar daca cu jumatate de gura). Putini, foarte putini isi recunosc greselile.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2015
trandafir2, moderator
Nu există contestație la executare. Pur și simplu debitorul cedat nu stie acum dacă să facă plata către cesionar sau către executor. Iar executarea este pornită de către un creditor al cedentului. Vă mulțumesc!
trandafir2 a scris:

fratilinca a scris:
Ce face acum firma X, plătește către firma Z sau către executor?
Art. 784 alin. 4 spune că ...

Nu este incident aici art.784. In situatia dvs. (debitor cedat) veti face plata catre firma Z, dupa ce veti fi notificat cu privire la cesiunea de creanta; daca nu sunteti notificat atunci plata (directa sau prin poprire) facuta catre creditorul X, este considerata valabil facuta.



Permiteți-mi să vă cam contrazic! Dacă nu aici, atunci unde ar fi incident art. 784 alin. 4 NCPC ? !

Întrebătorul nu ne-a clarificat dacă cesionarul și debitorul cedat sunt cumva una și aceeași persoană.
Dacă sunt una și aceeași persoană, musai să plătească debitorului.
Dacă sunt persoane diferite, trebuie să plătească cesionarului, iar față de debitorul urmăritor se va apăra într-o eventuală acțiune de validare de poprire deoarece nu mai are calea contestației pe NCPC.
Erată - Musai să plătească executorului, și nu debitorului, așa cum eronat am scris mai sus, din grabă.

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)
Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)