avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare venituri obtinute din arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare venituri obtinute din arenda

Anul trecut, arendasul a schimbat contractul de arenda si tatal meu a semnat "ca primarul". Conform acestui contract, este obligatia lui sa depuna declaratiile la ANAF si sa plateasca impozitul pe venit+contributii.
ANAF-ul ii spune insa ca nu conteaza ce scrie in contract, doar inregistrarea e obligatia lui, plata contributiilor si impozitului sunt la arendas.

Clauza contractuala la care bifa a fost pusa pe optiunea B si tata a semnat:
"5.1. Potrivit dispozitiei specifice din codul fiscal (legea nr. 227/2015) veniturile obtinute de arendator din arenda sunt impozabile.
5.2 Impozitarea veniturilor din arenda se poate face in oricare din urmatoarele modalitati:
a) Impunerea fiscala
- Impozitul de 16% din venitul net (venit brut - cota de cheltuieli valabila la momentul platii arendei) obligatia retinerii si virarii impozitului revenind arendasului.
b) Determinarea venitului net in sistem real
- Declararea directa de catre arendator la administratia fiscala a veniturilor obtinute pana la data de 25 mai a anului urmator celui pentru care a fost obtinuta arenda urmata de plata de catre arendator a impozitului anual conform deciziei de impunere emisa pe baza declaratiei de venit depusa de arendator. Pentru a beneficia de aceasta optiune, arendatorul va trebuie sa prezinte arendasului documente justificative din care sa rezulte desfasurarea unei activitati independente in cedarea folosintei terenurilor respective."

Este aceasta clauza abuziva?
Arendasul i-a spus clar tatalui meu ca nu va plati niciun impozit (nu a platit nici pe 2016).
Ce se poate face in acest caz pentru a preintampina probleme peste cativa ani la vinderea terenului, de exemplu.

Multumesc,
Alina
Cel mai recent răspuns: alinasmarin , utilizator 18:05, 8 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va fi deloc vinovat proprietarul daca arendasul nu declara si nu plateste darile la stat legate de venitul din arenda. Cei de la finante pe el il vor penaliza. Si nici nu va va afecta la vanzarea terenului.
Multumesc frumos de raspuns. Deci indiferent ce scrie in contract, se respecta legislatia in vigoare care cere arendasului sa faca platile.

O seara frumoasa,
Alina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe venit din teren agricol arendat ancarapan ancarapan In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract arendare la anaf - obligatorie? yanq yanq Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru obligativitatea inregistrarii contractului de arendare la organul fiscal competent ... (vezi toată discuția)