Sant pensionar la limita de varsta,de 10 luni primesc pensia. Pe langa asta,am inceput sa lucrez acasa pentru un angajator cu contract de colaborare, urmand sa primesc niste bani pentru munca mea. Am vreo obligatie fiscala pentru veniturile pe care le voi incasa ? Ce anume ? Perioada cat voi lucra poate fi adaugata la vechimea in munca si recalcularea pensiei ? Trebuie sa anunt la Casa de pensii ca lucrez ?
Contractul trebuie inregistrat la ANAF in baza unei declaratii pe care o depuneti. Pentru venitul realizat veti plati impozit si taxa la sanatate.
Daca veti opta pentru a plati CAS trebuie sa incheiat contract cu casa judeteana de pensii.
Platind CAS pentru venitul suplimentar incasat veti putea solicita periodic recalcularea pensiei depunand la casa judeteana de pensii cerere de recalculare si documente care sa ateste veniturile realizate.
Concret care este procentul la impozitul pe care trebuie sa-l platesc si care e procentul pentru taxa la sanatate, Practic, daca luna aceasta am realizat un venit de 300 Ron, cat la suta dau la stat pentru aceasta suma ?
Simplist se poate afirma ca se aplica 10 % impozit si 10,5 % taxa CSA la venitul net.
Procedura se deruleaza la nivelul unui an fiscal. Se depun declaratii si se emit decizii, impozitul si taxele se platesc anticipat, trimestrial, etc.