avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament cu credit ipotecar plătit 50% înainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament cu credit ipotecar plătit 50% înainte de căsătorie. Cum se face partajul într-o astfel de situație?

Buna ziua,
Referitor la proprietatea bunurilor, dobandite inainte si dupa casatorie. Am un credit ipotecar,apartamentul este platit in proportie de 50% inainte de casatorie, din venituri proprii restul prin credit. Avand in vedere ca doar eu platesc creditul fiind retras din cont si ca 50% a fost achitat, care este proportia la care are dreptul sotul meu in caz de partaj?
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 21:16, 14 Februarie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunul imobil achizitionat inaintea casatoriei este bunul dvs propriu, indiferent daca achitati sau nu rate in timpul casatoriei.

Fiind bun propriu sotul nu poate pretinde un drept de proprietate asupra lui si nu poate fi inclus in masa partajabila.

Singurul lucru ce poate fi pretins este un drept de creanta asupraa 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei si asta chiar in conditiile in care faceti dovada ca ratele s-au achitat din contul dvs. Caci este posibil ca rata sa fie cat 70-80% din venitul dvs si atunci se pune problema cu ce traiti si raspunsul ar veni firesc ca din veniturile sotului. Sansele unei astfel de cereri pot fi apreciate doar in concret, analizand situatia financiara a familiei si celelalte obligatii de plata.
Buna ziua,
Practic rata reprezinta 15-20% din venitul meu si daca ar fi sa plateasca el ar 100% din venitul lui.
Plata ratelor bancare da nastere unui drept de creanta .( prescriptia, stingerea dreptului material la actiune este suspendata , in cazul sotilor).

Se poate aprecia ca platile au fost efectuate din venituri comune.

Veniturile din munca sunt apreciate ca fiind comune.

Veniturile din muncă şi cele asimílate acestora

Art. 341. - Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.


Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri imobile proprii dobândite cu credit imobiliar. plata ratelor în timpul căsătoriei dă drept de creanță? lilian123 lilian123 Buna ziua, 1.Inainte de casatorie am cumparat un apartament pe numele meu cu imprumut de la banca si cu plata ratelor pe o durata de 15 ani.Imediat dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Bună seara. sunt căsătorită și as dori sa achizitionez o ... Mrs.Coco Mrs.Coco Bună seara. Sunt căsătorită și as dori sa achizitionez o garsoniera ca persoana fizica și individual prin credit ipotecar după care prin contul personal ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj bunuri mobile AlexandruStefanuca AlexandruStefanuca Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din ... (vezi toată discuția)