avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absente nemotivate

As dori sa stiu daca un angajator poate suspenda contractul de munca al unui angajat pentru absente nemotivate pe o perioada nedeterminata ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 10 Februarie 2018
Daca salariatul lipseste de la locul de munca, angajatorul trebuie sa dispuna efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Suspendarea contractului individual de munca pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se va inregistra in registrul de evidenta a salariatilor.

In speta, pentru absentele nemotivate ale salariatului teoretic se poate dispune concedierea disciplinara a salariatului, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinara prealabila, salariatul fiind mentionat in ReviSal cu absente nemotivate de la aceasta data pana la momentul incetarii CIM prin concediere in baza deciziei emise de angajator.

Contractul de munca suspendat pentru absente nemotivate nu suspenda termenul de preaviz.
Se poate suspenda c.i.m. numai pe durata absentelor nemotivate.

Legea nu prevede obligativitatea suspendarii c.i.m. pe durata absentelor nemotivate.
Si este legala suspendarea cim pentru absente nemotivate pe o durata de 2 ani in intervale de cate o luna ? In regulamentul intern se prevede ca absentarea nemotivat 3 zile consecutiv reprezinta abatere disciplinara grava.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
victorm86, utilizator
Este corecta ... legea nu prevede nici durata minima si nici durata maxima pentru o astfel de suspendare.

In situatia in care salariatul considera ca este nelegala, atunci are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se operează absența nemotivată în revisal dacă în roi/ ccm și cim nu este prevăzută expres suspendarea cim pentru așa ceva? BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT BIBISTROCELCROCOBAZDRUGAT Cum se opereaza absenta nemotivata in revisal daca in ROI/ CCM si CIM nu este prevăzută expres suspendarea CIM pt absenţă nemotivata? Si daca este ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate lemontee lemontee Buna ziua, Salariatii societatii nu s-au mai prezentat la serviciu , in proportie de 90%. In ROI avem posibilitatea suspendarii CIM pt. 10 zile, fara ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)