avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna ziua. Din 2015 pana in 2017 am urmat un master la zi, la buget. Tot in vara anului 2017 am demisionat de la locul de munca. In ultimele 24 de luni am lucrate cca 11 luni, dar NU CONSECUTIVE + masterul la zi. Nu lucrez din iunie 2017. Am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, fiind insarcinata acum? Varsta de 36 de ani afecteaza cumva?
Momentan nu lucrez; am dreptul la un medic de familie, consultatii si spitalizare gratuite fiind insarcinata?

Va multumesc anticipat. Numai bine.
Cel mai recent răspuns: Peri , utilizator 22:11, 10 Februarie 2018
Care este data nasterii copilului ?

Indemnizatia pentru CCC nu se acorda in functie de varsta parintilor.
Copilul se va naste pe 21 septembrie 2018.

Am specificat varsta pentru ca, un student care are peste 26 de ani nu mai are drepturile celui pana la 26 de ani (asigurare medicala, transport gratuit etc) si ma gandeam ca, poate, faptul ca la 36 de ani am terminat un master poate fi nesimnificativ pentru aceasta situatie.

Vreau sa mai specific ca trei din aceste luni lucrate au fost part-time (contract de 6 ore). Se va lua in considerare din septembrie 2016 sau din ianuarie 2016?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Peri, utilizator
Perioada eligibila pentru CCC : octombrie 2016 - septembrie 2018

Precizati exact statutul din aceasta perioada.
Daca asta este perioada, atunci se schimba tot deoarece in aceasta perioada am doar 8 luni lucrate (21 oct. 2016 - 22 iun. 2017). Banuiesc ca ceea ce imi ramane de facut este sa lucrez inca 4 luni, minim. Le-as putea obtine platindu-mi CNAS-ul? Sau ce as putea face? Studiile terminate in vara anului 2017 ma pot ajuta in vreun fel?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru rabdare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Plata contributiilor asigurarilor sociale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Pana in octombrie 2018 , va mai trebuie cel putin 4 luni in care sa realizati venituri supuse impozitului pe venit .

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Daca am o luna intrerupere in munca pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? valieu valieu o sa nasc undeva prin septembrie 2012 dar cele 12 luni anterioare sunt cam problematice.pe luna octombrie 2011 am apucat sa muncesc 3 zile si am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pfa MLCristina MLCristina Buna ziua! Sunt pfa din 7 martie 2017, cu 6 luni inainte adica din septembrie nu am mai avut contract nicaieri. Acum, sunt insarcinata si termenul e pe 1 ... (vezi toată discuția)
Cat timp trebuie sa lucrez inainte pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? cool_girl_em cool_girl_em Buna, sunt in ultimul an facultate la pedagogie. Daca incep sa muncesc din septembrie 2012 pana in iunie 2013, )pentru ca atat tine un an scolar) sunt 10 luni ... (vezi toată discuția)