avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cat timp trebuie sa lucrez inainte pentru a beneficia ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cat timp trebuie sa lucrez inainte pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna, sunt in ultimul an facultate la pedagogie. Daca incep sa muncesc din septembrie 2012 pana in iunie 2013, )pentru ca atat tine un an scolar) sunt 10 luni de munca. As vrea ca in iarna 2012 sa raman insarcinata si in vara ar trebui sa nasc. As avea drept la indemnizatie? Sau trebui sa lucrez 12 luni intregi pt a beneficia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 4 Octombrie 2018
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole sau perioade asimilate acestora: somaj indemnizat, cursurile de zi ale unei forme de invatamant, concediu medical, concediu de maternitate etc.

2. Ar fi bine sa cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.

Adica sa inteleg ca daca in ultimile 12 luni am frecventat facultatea la zi pot beneficia de indemnizatie? Sunt in ultimul an la Stiintele educatiei, anul acesta am si licenta. Eu imi doresc un bebe dar as vrea sa beneficiez si de indemnizatie. Ma gandesc totusi ca daca as incerca sa raman insarcinata acum nu as mai avea ultimile 12 luni de scoala. Nu stiu cum sa procedez iar eu si sotul meu ne dorim enorm un copil dar ne dorim si indemnizatia pentru ca e destul de greu fara venit si un bebe.
1. Prin mesaj privat v-am spus ca va pot trimite legislatia corespunzatoare pentru a o citi si a va lamuri, deoarece aici, pe forum, nu putem publica chiar toate prevederile legale, din lipsa de spatiu.

2. Din OUG 111/2010:

Art.2
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;

c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;

n) au calitatea de doctorand, in conditiile prevazute de Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
...

t) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master si postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor;
...
e-mail ionutmak@yahoo.com, nu stiu daca a ajuns mesajul privat la dvs.
A ajuns si v-am si raspuns.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie? ?? Cristina 87 Cristina 87 Buna seara ,sunt angajata de pe data de 3 septembrie 2017 si sunt insarcinata in 22 saptamani ar trebui să nasc pe 14 septembrie. As dori sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Juliacsilla Juliacsilla Buna ziua, ne dorim un copilas.situatia este urmatoarea: pana in 2017 am lucrat in germania.din 2017, 6 luni am lucrat la o firma care s-a inchis. Din august ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Irinaely6 Irinaely6 Buna seara ! Intrebarea mea este urmatoarea pana pe data de 1 martie 2017 am beneficiat de indemnizatie crestere copil apoi lunile urmatoare nu am lucrat nici ... (vezi toată discuția)