avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretare Art.34 din HG 83/2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretare Art.34 din HG 83/2014

(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.
(2) Procedura de plată eșalonată prevăzută la alin. (1) se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2015, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
(3) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(4) Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanțe de urgență, se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.
(5) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plății titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1).


Vă rog să-mi spuneți dacă procedura de suspendare a executarii silite prevăzută la alin.3 se referă și la HJ care au ca obiect daune-interese moratorii sub formă de dobânzi. Acestea sunt eșalonate pe 5 ani în alin.2, dar nu știu dacă se aplică și alin. 3.
Am o astfel de HJ din decembrie 2014, nepusă în plată și nu știu dacă o pot executa silit sau este prescrisă.
Mulțumesc,
U
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:06, 10 Februarie 2018
Termenul de a cere executarea silita s-a prescris in decembrie 2017.
Mulțumesc pentru răspuns.
La alin.2 se precizează că eșalonarea se aplică și hotărârilor judecătorești ce au ca obiect dobânzi legale, iar alin.3 spune că în cursul termenului prevăzut la alin.1, adică pe perioada eșalonării, executarea silită se suspendă. Aceasta este interpretarea cu care suntem mereu amânați sau mai bine zis mințiți, că totuși aceste dobânzi se vor da. Probabil asta s-a și așteptat: prescrierea.
Nu mai există nicio posibilitate de intrare în drepturi?
Cu stimă,
Elena
Nu exista , daca nu ati pus in executare hotararea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! vă rog să mă ajutați in legătură cu următoarea ... florina11 florina11 Bună ziua! Vă rog să mă ajutați in legătură cu următoarea speță: Cum se procedează în legătură cu plata drepturilor (ajutoarelor) salariale ... (vezi toată discuția)
Restituire suma încadrare greșită în 5 ani ASOCIATIABLOCMOLDOVITA ASOCIATIABLOCMOLDOVITA Bună ziua Recent am câștigat un proces cu institutul la care am lucrat , în prezent sunt pensionara. Am primit din partea institutului o recomandată prin ... (vezi toată discuția)
Spor castigat in instanta agarbiceanu2 agarbiceanu2 In urma cu aprox 2 saptamani , am obtinut in instanta, prin hotarare defintiva plata retroactiva a unui spor de specialitate As dori sa stiu in cat timp ... (vezi toată discuția)