avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul între soți este în mod obligatoriu legat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul între soți este în mod obligatoriu legat de divorț sau se poate face și în timpul căsătoriei?

Am citit pe acest forum şi în Codul Civil despre partaj şi am nişte nelămuriri. Partajul este în mod obligatoriu legat de divorţ? Nu se pot împărţi bunurile şi în timpul căsătoriei? Vă propun o situaţie ipotetică. Soţul şi soţia sunt coproprietarii unui apartament. Ei vor să vândă acest bun şi să împartă în mod egal banii, pentru a se despărţi, în vederea unui viitor posibil divorţ. Pot face acest lucru? Cărei autorităţi trebuie să se adreseze?
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:14, 7 Februarie 2019
Buna seara,
Notarului.
Partajul nu este legat de divort, dar este necesar pentru viitor. Sotii pot face vanzarea bunurilor ce le poseda chiar in procedura de divort in contextul in care au ajuns la o intelegere. Daca au cumparatorul se pot prezenta la notariat, cu certificat fiscal, certificat energetic , ultima factura energie electrica si chitanta de achitare, adeverinta de la asociatia de proprietari ca nu au debite. Daca nu au cadastru si inscrierea in cartea funciara trebuie sa o efectueze. Dupa aceasta se scoate certificat fiscal si se pot prezenta la notar care va scoate extrasul de carte funciara.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă vreți să-l vindeți, vindeți-l.
Sunteți liberi să vindeți împreună apartamentul pe care îl aveți.
Căsătoria nu-i vreo interdicție de vânzare.
Iar dacă vreți să împărțiți prețul ori să-l cheltuiți împreună prin te miri ce insule, este tot libertatea dvs.

Iar în viitor, dacă va fi să trăiți fericiți ... ori despărțiți, asta nu are nicio legătură cu vânzarea.
La vremea aceea veți împărți ce o (mai) fi de împărțit.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
romascanu, moderator
Va mulțumesc pentru răaspunsuri.
Soțul şi soţia pot vinde un bun comun atâta timp cât sunt de acord. Când există neînțelegeri în privința împărțirii sumei primite în urma vânzării bunului sau a modului în care a va fi cheltuită suma, ar fi util ca soții să încheie un "Acord de mediere". Părțile au posibilitatea de a negocia fiecare situație în parte. Exemplu: - o parte are nevoie urgentă de o sumă, iar cealaltă parte dorește o investiție în ceva ce nu este pe placul celeilalte părți şi uite aşa povestea poate continua.
Orice neînțelegere poate fi negociată şi parafată printr-un acord de mediere.
Acordul de mediere ce nu este înaintat instanței se prescrie în trei ani. Pe parcursul acestor ani părțile trebuie să respecte înțelegerea de la momentul vânzării bunului.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Gheorghita Simion, Mediator

Alte discuții în legătură

Problema numelui cretu2 cretu2 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce ... (vezi toată discuția)
Bunuri impartite amiabil bitza03 bitza03 sunt divortata si m-am inteles cu fostul sot sa impartim bunurile in mod amiabil...eu ii voi da cota parte din apartament....in care vor intra si bunurile din ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa nu plătesc 8000lei pentru cheltuielile fostului soț? sau macar sa se ia in considerare această suma pentru partaj DanielaPala DanielaPala Bună seara, as avea nevoie de o îndrumare în următoarea situație: - divorțați de 5 ani și despărțiți de 13 ani - soțul nu dorește să ... (vezi toată discuția)