avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua - renunțarea la plângerea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua - renunțarea la plângerea contravențională

Am facut contestație la un proces verbal in cazul savarsiri unei contravenție testat cu aparat etilotest nu am nici o înfătisare din octombrie si as dori sa renunț la proces pentru a savarsi pedeapsa contravenție . Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 09:44, 11 Februarie 2018

Reclamantul are dreptul să renunţe oricând la judecată. Hotararea de renuntare este supusa recursului.
Trebuie sa formulati cerere de renuntare la judecata si de renuntare la calea de atac.
Renunţarea la calea de atac si la judecată sunt reglementate de art. 404 si 406 din Noul Cod de Procedura Civila.
Art. 406: Condiţii
(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la
renunţare.
(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
Art. 404: Renunţarea la calea de atac în faţa primei instanţe
(1) Partea prezentă la pronunţarea hotărârii poate renunţa, în condiţiile legii, la calea de atac, făcându-se menţiune despre aceasta într-un proces-verbal semnat de preşedinte şi de grefier.
(2) Renunţarea se poate face şi ulterior pronunţării, chiar şi după declararea căii de atac, prin prezentarea părţii înaintea preşedintelui instanţei sau a persoanei desemnate de acesta ori, după caz, prin înscris autentic care se va depune la grefa instanţei, atât timp cât dosarul nu a fost înaintat la instanţa competentă, dispoziţiile alin. (1) aplicânduse în mod corespunzător.
Pentru opinie legala si un model va rog sa solicitati o consultatie juridica, pe baza tuturor documentelor si informatiilor aplicabile cazului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrativ: intelegere intre parti dupa decizia instantei? Vladescu Ionut Vladescu Ionut Buna, In contencios administrativ instanta a luat in trecut o decizie (nedefinitiva). Intre timp partile am ajuns la o intelegere. Urmeaza recursul. Se poate ... (vezi toată discuția)
Renuntare la partajul judiciar... raymona_r raymona_r Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: In cazul unui partaj judiciar (intre frati, dupa decesul parintilor) inceput in 2013, daca reclamantul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal Fanecr Fanecr Cum anulez o contestatie impotriva unui proces-verbal? (vezi toată discuția)