De curand firma la care lucrez a contractat executia unui produs nou care implica lucrul cu vata minerala: taiere la dimensiunea ceruta , cu ajutorul cuterului, asamblarea manuala in tubulatura . Lucrez in cadrul comp. Calitate si in urma efectuarii controlului produsului final , la sfarsitul zilei am avut sangerari nazale, Mentionez ca nu am purtat masca de protectie. Imi puteti spune unde sa ma adresez pentru o evaluare corecta a riscului , citind fisele de securitate nu pare a fi risc daca te protejezi corect. E nevoie de o aspirare a prafului rezultat in urma manipularii si taierii? Multumesc,
In cadrul materialului de evaluare riscuri pe care angajatorul are obligatia sa-l detina, pentru acest loc de munca - acest risc trebuie identificat si evaluat. In urma evaluarii riscului se completeaza planul de prevenire si protectie cu masuri tehnico-organizatorice (ventilatie mecanica a spatiului si ventilatie locala pentru fiecare post de lucru, dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie - obligatoriu masca care sa acopere gura si nasul impotriva inhalarii, manusi de protectie si salopeta dintr-o bucata; masuri de igiena personala, denocivizare periodica EIP, examen medical periodic, etc.)
Gasiti aici o fisa tehnica de securitate: file:///D:/Download%20-%20unde%20se%20duce%20ce%20descarc/Legislatie/Vata%20minerala%20de%20sticla.pdf
Verificati pictogramele si masurile de prim ajutor.
Lucratorii care nu respecta masurile mentionate pot suferi iritatii (unele chiar grave care se pot transforma in rani purulente), sangerari nazale (cazul dvs.), chiar unele afectiuni pulmonare.
Multumesc , voi verifica daca firma externa care asigura serviciul SSM a fost informata asupra noii activitati si daca a fost evaluat riscul pentru acest loc de munca,
Banuiesc ca informatia circula greu in cadrul firmei dvs., altfel nu inteleg cum vi s-a permis accesul la locul de munca respectiv daca nu ati primit instruirea in domeniul ssm care se impunea.
Nu doar in aceasta firma , din pacate in mai multe firme in care am lucrat partea de SSM se rezuma la semnarea "fiselor" de catre angajati, fara a fi informati asupra riscurilor la care se expun , sau sa le fie prelucrate instructiunile proprii de SSM/SU.
In urma solicitarilor pe care le-am facut conducerii ,am remarcat implicarea in acest an ,a firmei externe, pe SU : instruiri in caz de incendiu, planificarea unei simulari ...Sper sa vad implicare si pe partea de SSM. Eu oricum vreau sa vad ca se respecta cerintele legale si angajatul este protejat.
Pentru aspecte legate de nerepectarea legislatiei din domeniul ssm puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea poate fi trimisa prin posta cu confirmare de primire.