avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stagiul militar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stagiul militar

am o mica nelamurire: la stabilirea sporului de vechime se ia in considerare stagiul militar? daca da,unde pot gasi asta in legislatie?.multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 13:07, 21 Octombrie 2009
In codul muncii perioada stagiului militar este cauza de suspendare a contractului individual de munca perioada asimilata vechimii in munca
Buna ziua !
Stagiul militar se considera vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei conform legiinr. 19/2000 care prevede:
Art. 38. - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Concluzionand , va pot spune ca da in sistemul public, cum expres prevede legea si nu in cel privat( doar in masura in care acesta doreste sa o faca, legea neimpunandu-i acest aspect).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
conform legislatiei actuale stagiul militar nu este considerat vechime in munca drept conditie pentru ocuparea unui post sau vechime in specialitate dar angajatorul , daca vrea , poate sa ia in calcul aceasta perioada, pentru acordarea sporului de vechime. Conform lg 19/200 ( legea pensiilor ) stagiul militar este perioada asimilata stagiului de cotizare .
Vechimea in munca este perioada in care o persoana se afla sub incidenta unui contract individual de munca. Pe perioada satisfacerii stagiului militar cim se suspenda (nu inceteaza), deci se ia in calcul la vechimea in munca.
cim se suspenda si in cazul in care salariatul este arestat preventiv,iar aceasta perioada nu se ia in calcul la stabilirea sporului de vechime

Alte discuții în legătură

Stagiul militar obligatoriu este considerat vechime in munca? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Am efectuat stagiul militar obligatoriu timp de un an in perioada 1997-1998.Va rog sa-mi spuneti daca el,este considerat vechime in munca.Se ia in calcul doar ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)