Am efectuat stagiul militar obligatoriu timp de un an in perioada 1997-1998.Va rog sa-mi spuneti daca el,este considerat vechime in munca.Se ia in calcul doar pentru stabilirea pensiei ? Mentionez ca nu este inscris nimic in carnetul de munca.Va multumesc.
1. Pe baza livretului militar se va trece in carnetul de munca si perioada de efectuare a stagiului militar obligatoriu. Acest lucru il face cine detine carnetul dvs. de munca: ITM sau unitatea unde lucrati in prezent.
2. Stagiul mlitar obligatoriu este perioada asimilata stagiului de cotizare (pentru pensie de limita de varsta), nu este considerat vechime in munca drept conditie pentru ocuparea unui post sau vechime in specialitate. Dar se poate lua ca vechime in munca pentru acordarea sporului de vechime.
Puteti va rog,sa-mi mentionati reglementarile pe care va sustineti afirmatiile?Asta pentru a fi pregatit in cazul unui eventual refuz din partea angajatorului.Va multumesc inca o data!
1. Inscrierea in carnetul de munca se face in baza Decretului 92/1976, inca in vigoare.
2. Legea 19/2000 (Legea pensiilor):
Art. 38. - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
3. Stagiul militar nu este vechime in munca sau in specialitate (nu trebuie o lege pentru asta) pentru ca nu ati lucrat in specialitatea civila in timp ce efectuati stagiul militar obligatoriu.
4. In vechea legislatie, stagiul militar obligatoriu era luat in calcul pentru acordarea sporului de vechime. Acum nu mai este prevazut asa ceva in legislatie dar angajatorul poate sa ia in calcul, dca vrea, si aceasta perioada, pentru acordarea sporului de vechime.
O intrebare privind stagiul militar....se considera stagiu de cotizare la somaj sau doar la pensie?
va multumesc anticipat!
Sa aveti o zi extraordinar de buna!
Stagiul militar
amramos
am o mica nelamurire: la stabilirea sporului de vechime se ia in considerare stagiul militar? daca da,unde pot gasi asta in legislatie?.multumesc
(vezi toată discuția)