avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e forma legală: sponsorizare sau donație?

Buna ziua!

Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele indreptatite sa faca sponsorizari. Am auzit varianta conform careia un ONG poate oferi bani unei persoane fizice doar sub forma de donatie, nu sub forma de sponsorizare.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 10:46, 30 Martie 2024
Asa cum am mai scris mai sus, NU se incadreaza in cazurile cand persoana fizica poate fi beneficiara unui contract de sponsorizare, caci acea "recunoastere" din partea unui ONG nu se refea la cazul ca ea "are nevoie" de acea sponsorizare, ci ca ea DESFASOARA activitati in unul din domeniile pentru care legea permite acordarea de sponsorizari. Ar putea beneficia de ex. de sponsorizare o persoana care ingrijeste acea persoana paralizata. Si am aratat si ca un ONG desi legea nu ii interzice, nu ar trebui sa acorde nimic ca SPONSORIZARE ci ca donatii sau, si mai bine, ca si grant / finantare nerambursabila, inclusiv cand beneficiarul este o persoana fizica. Si da, avand in vedere interpretarile date de ANAF in ultimii ani legislatiei fiscale, pentru toate sumele acordate ca sponsorizare, sponsorul trebuie sa primeasca raportari si documente justificative ref. daca si cum s-a cheltuit sponsorizarea, deci un mic raport narativ si financiar si copii certificate de beneficiarul sponsorizarii ca fiind conforme cu originalul ( ex. facturi, chitante, bonuri fiscale, ordine de plata sau extrase de cont....). Astfel fiscul in cazuri de acest gen a cerut si luat banii de la sponsor si / sau de la beneficiarul sponsorizarii, inclusiv penalitati si majorari ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Ong poate sponsoriza/dona către pers fizica? Ovidette Ovidette Bună ziua. Un ONG a primit o sponsorizare mai mare din partea unei firme (din impozitul pe profit) și dorește sa redirecționeze o parte din aceasta către ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda sponsorizarea? Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In ce conditii un SRL poate acorda sponsorizare fie in bani fie in produse? (vezi toată discuția)