avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA - CEC refuzat la plata!
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA - CEC refuzat la plata!

Am colaborat cu o S.C. timp de cateva luni.Am incheiat un contract, in care erau prevazute : termenul de plata, penalitati de intarziere (1% / zi, din suma datorata!), o fila CEC garantie la contract ( specificat serie si numar). Din luna aprilie a.c. nu a platit nimic din soldul datorat 20.000 Ron. In luna iulie am incheiat un act aditional in care se modifica cuantumul penalitatilor de la 1% la 0,2%, cu conditia achitarii debitului pana la data de 31.07.2009. Reprezentantul ( cel care a si semnat fila CEC) a scris "Am citit si sunt de acord", a semnat si stampilat.Plata nu s-a efectuat asa ca in luna septembrie, dupa cateva Notificari de plata si intalniri fara nici un raspuns, am introdus fila CEC garantie, completata cu debit + penalitati = 50.000 Ron. Refuz la plata total din lipsa de fonduri.
Am uitat sa mentionez ca tot in luna aprilie am luat legatura cu un jurist, cu care am incheiat un contract de mandat pentru problema respectiva, si sub indrumarile lui am intocmit respectivele Notificari de plata.
Am mers la un executor din localitatea in care se afla si debitorul si am lasat la el cererea de investire , fila cec refuzata la plata precum si o cerere catre el pentru executare. Am platit un avans de 500 Ron, dar nu am incheiat nici un act (contract) , primind in schimb o factura si chitanta. In data de 08.10.2009 a fost termenul pentru cererea respectiva, urmand ca executorul sa ridice el documentul respectiv. Am luat legatura cu el si am primit urmatorul raspuns : A luat investirea cec-uli, a facut somatie catre debitor, si ne auzim peste 15 zile! Sec.
Probleme:
Juristul, cu contract de mandat pentru soldul respectiv, nu trebuie sa se implice el?
Expertul, trebuia sa inchei cu el un contract?
Expertul, nu poate lungi executarea, pana se vande toate bunurile societatii? Doar sunt din aceeasi localitate si poate se cunosc.
Amadoi ( jurist si executor) daca nu se recupereaza nimic, si se descopera (cam greu) ca s-au inteles cu debitorul, pe sub masa, ce se poate face?
Executarea, cre sunt pasi si cat poate dura?
Debitor, daca pe s.c. nu se mai gaseste nimic, ne putem indrepta spre administrator si reprezentant ,ca persoane fizice.
Sunt un necunoscator al problemelor juridice si nu stiu unde sa ma indrept , fiind in acelasi timp si cu sabia deasupra capului ( activitatea este blocata, ipoteca la apartament pentru linie de credit, si daca banca cere linia e problema mare).
Multumesc anticipat!
Pot fi contactat la adresa de e-mail: eddistributie.bacau@yahoo.com sau ioan_adrian1979@yahoo.com.
Cel mai recent răspuns: ursuloaica , utilizator 08:28, 23 Februarie 2011
Buna ziua,

juristul pe care dvs. l-ati angajat trebuie sa indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat.

Asadar, verificati inscrisul pe care l-ati semnat si vedeti daca el trebuie sa va asiste, sa va redacteze cereri si sa tina legatura cu executorul judecatoresc.

Executarea poate sa dureze si cateva luni bune dar nu trebuie sa va faceti griji din cauza faptului ca executorul este din aceeasi localitate cu debitorul. Intotdeauna ei sunt din aceeasi localitate pentru ca asa prevede legea.

Unii executori incheie contract altii nu. Este suficient ca aveti cererea depusa la el , aveti nr. de dosr si dovada ca l-ati platit.

Daca nu se gasesc bunuri, regula generala este ca administratorul sau patronul NU RASPUNDE cu bunurile personale.

Avocat Boncu
Dar atunci de ce cel care semneaza instrumentul de plata (CEC-ul in cazul de fata) raspunde. Instrumentul nu mai este stampilat, e format nou. Asta nu inseamna ca se angajeaza in mod solidar cu persoana juridica pentru achitarea sumelor inscrise pe instrumen?
Stiu ca firma a marit capitalul social cu doua autoutilitare in valoare de 60.000 Ron 9 (ORC), dar ma tem ca intre timp se pot vinde. Nu se poate face nimic pentru a stopa acest fapt, intre timp?
administratorul ,care a semnat cecul respectiv raspunde in nume propriu numai daca v-a avalizat acest instrument in numele sau pt societate,in ceea ce priveste juristul trebuia sa se ocupe de tot ceea ce inseamna aceasta speta daca s-a prevazut astfel in mandatul dvs cu el
in ceea ce priveste executarea ce parere aveti daca va spun ca eu astept o investire la un birou de executare in constanta din luna august si nu a iesit nici acum.de regula termenul pentru incuviintarea executarii este cam de 14 zile ,apoi se purcede la somarea debitorului de catre biroul de executare si dupa aceea la aflarea de conturi,poprire ,etc in fct de ce a-ti cerut in cererea facuta catre biroul de executare.daca societatea nu are bani in cont ,acesta ramane poprit ,daca nu are nici bunuri care sa poata fi valorificate,daca a-ti cerut acest lucru in cererea de executare atunci acesta va ramane in urmarire de executare silita 30ani ,in cazul in care firma nu devine insolventa.
succes
si vizavi de acele utilitare nimic nu le interzice instrainarea ,decat intrarea si declararea starii de insolventa in acest moment si dvs puteti cere acest lucru datorita sumei mari debitata,cat despre executare aceasta trebuie sa urmeze procedura.............
adrian.bacau a scris:

Dar atunci de ce cel care semneaza instrumentul de plata (CEC-ul in cazul de fata) raspunde. Instrumentul nu mai este stampilat, e format nou. Asta nu inseamna ca se angajeaza in mod solidar cu persoana juridica pentru achitarea sumelor inscrise pe instrumen?
Stiu ca firma a marit capitalul social cu doua autoutilitare in valoare de 60.000 Ron 9 (ORC), dar ma tem ca intre timp se pot vinde. Nu se poate face nimic pentru a stopa acest fapt, intre timp?

Asa cum spunea si colega, administratorul nu raspunde prin simlul fapt ca a semnat pe CEC. Cineva trebuie sa semneze DAR O FACE IN NUMELE FIRMEI.
Daca stiti ca exista bunuri ( cele doua masini) atunci trebuie sa va grabiti cu executarea. Anuntati si exexcutorul despre existenta lor caci si el are interes sa finalizeze cu bine executarea caci numai in acest fel isi va lua onorariul in intregime.

Avocat Boncu
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
Boncu Constantin, Avocat

Alte discuții în legătură

Probleme cu juristul adrian.bacau adrian.bacau Am probleme cu juristul! In urma unui contract de mandat, pentru recuperare a debitului de la un client, juristul a emis doua cereri si atat.Nu sa tinut de ... (vezi toată discuția)
Cat dureaza executarea silita? adrian.bacau adrian.bacau Avem un CEC, in valoare de 50.000 Ron, refuzt la plata. Am luat legatura cu un executor din localitatea unde era emis si am depus cerere pentru investire la ... (vezi toată discuția)
Cec refuzat alex86home alex86home Buna ziua, am un cec refuzat de la un client in valoare de 8100 RON, de curand am aflat ca acesta a cesionat societatea unui alt domn. Ce pot face in aceste ... (vezi toată discuția)