Buna ziua!
Va rog sa binevoiti sa ma ajutati cu informatii referitoare la iesirea din tara pentru un minor. Am o fetita de 15 ani si am divortat de tatal ei de cand avea 3 luni, imi este incredintata prin sentinta judecatoreasca spre crestere si educare(aceasta hotarare este definitiva si executorie , iar eu m-am recasatorit. Fetita mea vrea sa mearga cu scoala insotita de un profesor intr-o excursie la Paris . De la scoala mi s-a spus ca are nevoie de declaratia ambilor parinti pentru a fi de acord cu aceasta iesire. Tatal fetitei mele locuieste in Spania si este genul de om care atunci cand a venit in tara nici macar nu a fost curios sa- si vada copilul , iar acum a devenit foarte important ptr. ca avem nevoie de declaratia lui la vama , iar el ca un tata iubitor ce este are nevoie de termen de gandire ca sa isi de-a aceptul pentru aceasta excursie (acesta a fost raspunsul sau). La scoala trebuie sa dau raspunsul cat pot de repede pentru ca locurile in excursie sunt limitate, asa ca am inceput sa ma documentez de pe net si am aflat ca actele necesare la vama pentru minor sunt doar declaratia mea si sentinta de divort daca hotararea este definitiva si irevocabila , dar ghinion in sentinta mea scrie ca este hotarare definitiva si executorie. Nu stiu ce importanta are in cazul nostru diferenta dintre cele doua cuvinte irevocabil/ executoriu. Nu inteleg de ce scrie executoriu in sentinta mea si nu irevocabil? Cum sa interpretez , daca hotararea nu este irevocabila inseamna ca sentinta se mai poate ataca??Dar sa revin la problema mea de baza:
De ce acte are nevoie fetita mea minora la iesirea din tara (in Europa) isotita de o persoana majora? Dar in cazul in care este insotita de mama?
Cu respect, Mari.
Daca aveti o hotarare de incredintare a fetitei minore, spre crestere si educare, nu mai este necesar si acordul talui.In schimb, pentru persoana majora care o va insoti in calatore, este necesara si aliberarea unui certificat de cazier judiciar, pe langa celelalte documante:
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
• sunt însotiti de ambii parinti;
• sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.
• sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Numai de hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se consfinteste incredintarea.
sau Ambii parinti trebuie sa si exprime acordul de vointa, printr-o procura notariala , in vederea deplasarii in strainatate. ?
intrucat minora v-a fost incredintata dvs printr-o sentinta definitiva si irevocabila, nu mai aveti nevoie si de acordul tatalui .
este suficienta aceasta sentinta .