Aceeași problemă a avut-o mama mea cu ani în urmă, când obținuse la rându-i cetățenia italiană. Conform normelor italiene revenise la numele de fată.
Aveți două posibilități:
1) Să rămână la numele de fată, atunci urmați procedura sugerată de dna. Ionescu. Totuși, țineți cont că va trebui să-i informați pe toți cei cu care soția are un raport contractual (utilități, credite bancare, abonamente etc.) cu privire la schimbarea numelui, pe lângă faptul ca va trebui să preschimbe toate documentele italiene și va obține un ”codice fiscale” nou.
2) Ceea ce am făcut eu în cazul mamei mele: faceți o cerere către prefectul locului de revenire la numele dobândit după căsătorie. Pe site-ul prefecturii locale veți găsi un formular de schimb al numelui pentru cetățenii majori. Soția îl va completa specificând următoarele la motivație:
- în 1994 s-a căsătorit, trecând, conform legii românești, la numele de familie al soțului
- în urma obținerii cetățeniei italiene, a revenit, conform normelor italiene, la numele de fată
- de 24 de ani e cunoscută cu numele de familie al soțului, iar toate raporturile sale personale, profesionale și juridice sunt strict legate de acest nume, fapt pentru care îi este indispensabil să revină la acesta
Prefecții cunosc bine situația, iar cererile se admit fără probleme.
Buna seara!
Daca schimbarea de nume a avut loc in strainatate, documentul prin care se face dovada schimbarii acestuia trebuie apostilat sau supralegalizat.
Trebuie sa va adresati ambasadei sau consulatului roman pentru inscrierea mentiunii (obtinerea cetateniei) care a avut ca rezultat final schimbarea numelui purtat anterior casatoriei in documentele de identitate italiene.
~ final discuție ~