avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de noaptee
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de noaptee

Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca la firma unde lucrez nu exista un CCM (contract colectiv de munca) ar trebui sa iau aminte de el cu privire la vreun articol de acolo? De exemplu: in CCM la art. 41, alin. 3, lit. e se stipuleaza ca pentru lucrul in timpul noptii se acorda spor de 25% din salariul de baza, iar in Codul Muncii la art. 123 lit. b se stipuleaza ca sporul este de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Avand aceasta situatie, eu dupa ce treuie sa ma iau? Pentru ca este clar ca sunt doua sporuri diferite pentru aceeasi situatie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 12:50, 21 Octombrie 2009
Codul muncii prezinta cadrul general ce trebuie aplicat. In cazul existentei unui CCM acesta reprezinta cadrul special - deci se va aplica CCM, intrucat specialul deroga de la general, CCM este rezultatul unei negocieri, fiind legea partilor. Important este sa verificati existenta unui CCM la nivel de unitate, ramura, etc, CCM este obligatoriu pentru toate unitatile cu mai mult de 21 de angajati .Dupa cum ati aratat si dvs in art.41 alin.3 din Contractul colectiv de munca pentru anii 2007-2010 coeficientul prevazut ested e 25%. Ca si concluzie se vor aplica prevederile CCM.
Codul munci stabileste sporul minim de la care pleaca negocierile in cadrul CCMUN. CCMUN este cel care trebuie aplicat, respectiv art. 41, alin. 3, lit. e asa cum bine ati observat. Daca la nivel de unitate exista CCM, prevedile acestuia nu pot cantine clauze inferioare prevederilor CCM unic national sau pe ramuri de activitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime TeoSaf44 TeoSaf44 Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]! Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)