avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silită
Discuție deschisă în Executare silită

executare silită

Buna seara ,
Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmtaoarele aspecte :
1. Executare silita inceputa in 2014 , suspendata provizoriu in baza unei contestatii la executare (referitoare la necomunicarea raportului de expertiza ) respinsa prin invocarea judecatorului a art .835 alin.6 ( incheierea emisa de executor cu privire la numirea expertului in baza cererii creditoarei ) . Ulterior , executarea silita continua in anul 2017 , se depune o noua contestatie la executare - temeiul fiind nerespectarea art 835 , alin 1, 3 , 4 , 6 , art .836 , precum si contestarea pretului stabilit si comunicat doar prin publicatia de vanzare dar este respinsa ca neintemeiata invocand autoritatea de lucru judecat . Intrebarile sunt urmatoarele :
a)chiar daca este acelasi dosar executional , char daca a mai fost emisa o publicatie de vanzare anterioara acesteia , emiterea incheierilor ce preced emiterea publicatiei de vanzare , nu sunt obligatorii ?
b) in acest context , cum poate fi invocat autoritatea de lucru judecat , avand in vedere , ca este o noua publicatie de vanzare , avand in vedere ca executorul nu emite incheierea prevazuta de 835 alin 1 si urmatoarele ( nu le-a emis nici anterior , dar a numit un expert !)
c) se poate mentine , un raport de expertiza imobiliara la anul 2015 si in 2017 ? nu ar fi trebuit ca executorul , sa aduca la cunostinta partilor (art.835 alin 1 ) mai intai pretul apoi sa numeasca - daca este cazul un expert - la cererea partilor ? daca nu am primit o astfel de incheiere , atunci normal , ca nu puteam depune cerere de expertiza - este corect ? logic , aceasta ar insemna ca aceasta contestatie este intemeiata si nu altfel ...

Va rog , raspunsuri la toate intrebarile - daca este posibil .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: steflea , utilizator 00:45, 15 Februarie 2018
Buna ziua ,
Intrucat este o situatie destul de serioasa , imi poate raspunde si mie cineva , - daca este posibil , la toate intrebarile adresate - , dintre consultantii forumului , in speta , in avocat ...
Multumesc mult
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Publicitatea vanzarii trebuie coroborata cu Punerea in vanzare, sens in care trebuie respectate termenele imperative stipulate in norma, adica în termen de 5 zile de la stabilirea prețului imobilului, executorul va fixa, prin încheiere definitivă, termenul pentru vânzarea imobilului, ce va fi adus la cunoștința publică prin publicații de vânzare, iar termenul stabilit pentru vânzare nu va fi mai scurt de 20 de zile și nici mai lung de 40 de zile de la afișarea publicației de vânzare la locul unde va avea loc licitația. Nerespectarea celor de mai sus constituie motiv pentru contestatia la executare, insa concret nu stim cum s-a derulat judecata si cum v-ati valorificat dvs drepturile procedurale daca spuneti ca actiunea a fost respinsa.
Multumesc pentru raspuns .
Va rog sa aveti rabdare in continuare pentru a imi putea raspunde - daca se poate .
Ideea este urmatoarea : aceasta contestatia a fost introdusa pe cele spuse de dumneavoastra mai sus , adica art. 835 , alin 1, 3 , 4 , 6 , art 836 , art.837 , dar a fost respinsa pe urmatorul considerent : anterior acestei contestatii ( anul 2015 ) a fost introdusa o alta , pentru nerespectarea comunicarii raportului de expertiza , a fost respinsa , in motivare se sustine art 835 DOAR alin. 6 si faptul ca raportul a fost depus la dosarul executional , ca atare noua contestatie a fost respinsa invocandu-se de catre instanta autoritate de lucru judecat .
Intrebarea este : autoritatea de lucru judecat se raporteaza la integralitatea unui articol de lege sau se aplica si pentru anumite alineate din articol ? Cu alte cuvinte : daca contestatia veche a fost respinsa pe alin 6 art 835 , si in cotestatia noua am invocat celelalte alineate din acelasi articol de lege ca si alte articole , functioneaza autoritatea de lucru judecat sau nu ?
Multumesc mult
In principiu autoritatea de lucru judecat se refera si presupune tripla identitate de calitate, cauza si obiect. Acum, fata de vechea reglementare si fata de disputele iscate la acea vreme, noua reglemetare transeaza autoritatea de lucru judecat atat pe dispozitivul hotararii, cat si pe considerentele acesteia (atat cele decisive, cat si cele decizorii), or eu nu pot sa apreciez doar din ce spuneti dvs ce anume scrie in hotarerea pe care o aveti si la ce au facut partile referire si ce anume a invocat instanta din oficiu. Dar, dar, dpmdv exista cel putin o eroare de constructie a cererii dvs, asa cum reiese si din primul dvs mesaj, ati motivat prima contestatie pe art. 835 (ma rog acum este art.836, dar sa pastram vechea numerotare, cea pe care s-a judecat procesul dvs), deci ati motivat pe art.835 si ulterior cea de-a doua contestatie ati motivat-o la fel ca prima pe acelasi art.835 si in completare pe art.836 (actualul art.837) - cel putin asa ati scris in primul mesaj (va rog recititi), cand de fapt cea de-a doua contestatie ar fi trebui s-o motivati in principal si apasat pe art.837-838 (actualele art.838-839) ceea ce nu stiu daca s-a intamplat. Asa incat, este firesc ca atunci cand judecatorul a citit, incepand cu inceputul, a considerat ca este incidenta exceptia autoritatii de lucru judecat, a invocat-o din oficiu si s-a ajuns unde s-a ajuns. Cu alte cuvinte, cred ca in cererea dvs nu ati scos in evidenta in mod corespunzator ceea ce trebuia sa va avantajeze, adica punerea in vanzare si publicitatea vanzarii, ci au prevalat motivele de drept repetate din prima cerere adica evaluarea imobilului urmarit si stabilirea pretului imobilului.
Buna seara si multumesc din nou ,
Nu , in prima contestatie nu am invocat 835 , am invocat faptul ca nu am primit de la executor raportul de expertiza ; judecatorul in motivare sustine ca aplicand art 835 alin.6 ,contestatia este neintemeiata .Raportat la cea de a doua si este cea care ma intereseaza la acest moment - judecatorul o da ca neintemeiata , in motivare , sustinand ca intervine autoritatea de lucru judecat ( nu ca exceptie !) , intimata depune concluzii scrise ca aceasta contestatie este ramasa fara obiect , nu invoca nimic altceva . Dincolo de aceasta expunere , intrebarea : autoritatea de lucru judecat se aplica pe un articol de lege in integralitatea lui sau numai pe alineatele articolului de lege ? Cu alte cuvinte : daca contestatia veche a fost respinsa pe alin 6 art 835 , si in contestatia noua am invocat celelalte alineate din acelasi articol de lege ca si alte articole , functioneaza autoritatea de lucru judecat sau nu ?
Sper sa imi raspundeti ,
multumesc mult

Alte discuții în legătură

Admiterea excepției de incompatibilitate în apel atrage după sine retrimiterea și rejudecarea contestației la executare, sau nu ? steflea steflea Buna ziua , Situatie : contestatie la executare cu solicitarea suspendarii executarii silite , pe cale separata se solicita suspendarea provizorie a ... (vezi toată discuția)
Reluare executare silita steflea steflea Buna seara , Am urmatoarea intrebare : este vorba de o executare silita suspendata provizoriu in 2016-5-2016 in baza unei contestatii la executare , cu ... (vezi toată discuția)
Nedumerire FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună seara, Într-un proces pe fond funciar, am solicitat punerea în posesie în baza art. 11 alin 8 din H.G. 890/2005, pentru diferenta dovedită cu ... (vezi toată discuția)