avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Admiterea excepției de incompatibilitate în apel ...
Discuție deschisă în Executare silită

Admiterea excepției de incompatibilitate în apel atrage după sine retrimiterea și rejudecarea contestației la executare, sau nu ?

Buna ziua ,
Situatie : contestatie la executare cu solicitarea suspendarii executarii silite , pe cale separata se solicita suspendarea provizorie a executarii silite , judecatorul o respinge , fara cale de atac . La termenul la care trebuia sa se judece contestatia la executare , judecatorul formuleaza cerere de abtinere , intrucat a mai judecat o contestatie cu aceleasi parti , in acelasi dosar executional , abtinere admisa , contestatia la executare este respinsa , de un alt complet . S-a formulat apel , este in camera preliminara - intrucat judecatorul care a solutionat cererea de suspendare provizorie , a fost incompatibil , vreau sa ridic exceptie de incompatibilitate ( nulitate absoluta ) in apel , precum si solicitarea pentru dezlegarea problemei de drept urmatoare : am fost afectati de respingerea cererii de suspendare a executarii , intrucat aceasta a continuat , judecatorul stia de dinainte de a se pronunta pe aceasta cerere ca este incompatibil , cererea respectiva nu are cale de atac , dar asa cum am spus , am fost afecati de aceasta decizie , deci lucrurile nu pot ramane asa , pot solicita aceasta exceptie a incompatibilitatii in conditiile in care apelul este declarat impotriva contestatiei la executare , pentru ca nu avem parte de un proces echitabil ? Daca se admite exceptia incompatibilitatii , voi solicita inclusiv repunerea in situatia anterioara , adica reintoarcerea la situatia , inainte de a se pronunta pe cererea de suspendare provizorie - ce se va intampla mai departe ? Exceptia odata admisa , duce la nejudecarea pe fond de completul de apel a contestatiei la executare si va duce la retrimiterea si rejudecarea contestatiei la executare ? Cum se va solutiona repunerea in situatia anterioara ? Logic , ar fi , sa fie anulate toate actele de executare ulterioare acestei respingeri , si organizarea unei noi licitatii nu ?
Multumesc ,
Dana

Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: steflea , utilizator 20:34, 25 Iunie 2018
La cererea de suspendare provizorie se analizeaza doua lucruri si anume (1) daca exista urgenta si (2) daca s-a depus cautiunea in dosarul de suspendare. Judecatorul nu analizeaza fondul absolut deloc, nu prea s-ar putea vorbi de incompatibilitatea acestuia. De fapt acesta este unul dintre motivele pentru care incheierea aceea nu este supusa nici unei cai de atac.
Insa accesul liber la justitie este un drept garantat oricarui cetatean. Despre ce s-ar putea face dupa admiterea apelului, poate ar fi oportun de discutat dupa ce instanta il admite.
Succes
Buna ziua ,
A fost depusa cautiunea , a existat urgenta recunoscuta de judecator in motivare … insa a motivat pe cauza Hornsky vs Grecia , cu termenul rezonabil , or din ce stiu , si din toata jurisprudenta , nu am vazut o astfel de motivare , nu se aplica aici , acolo era vorba despre refuzul autoritatilor publice de a da curs hotararilor definitive - de aceea am spus , ca insusi motivarea este absurda . Dar , stia ca s-a mai pronuntat intr-o alta contestatie , deci era incompatibila , ca atare ar fi trebuit sa ceara abtinere de atunci , nu este normal sa o ceara ulterior , dupa ce respinge cererea . Un singur lucru vreau sa stiu - admiterea exceptiei de incompatibilitate in apel , atrage dupa sine , retrimiterea si rejudecarea contestatiei la executare sau nu ? Este foarte important . Multumesc ,
Dana
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere acest lucru. Daca instanta admite exceptia, va decide si ce anume acte vor trebui refacute, din cate stiu eu nu exista garantii aici. Insa dvs ati apelat respingerea contestatiei la executare, nu respingerea suspendarii provizorii. Deci daca aveti castig de cauza in apelul impotriva hotararii de respingere a contestatiei, se poate face oricand o noua cerere de suspendare provizorie in cazul cand instanta de apel dispune rejudecarea.
Imi imaginez ca nu veti argumenta incompatibilitatea judecatorului de a se pronunta asupra cererii de suspendare provizorie ca motiv de apel impotriva hotararii de respingere a contestatiei la executare, ar fi o incercare de a ataca o incheiere care nu este supusa vreunei cai de atac, in general inadmisibila.
Buna ziua ,
Situatia este complicata . In esenta , este vorba de o executare silita , s-a depus o prima contestatie pentru necomunicarea raportului de expertiza , fondul a considerat-o neintemeiata pe art . 835 , alin .6 , am depus apel , completul de apel , ii da dreptate judecatorului de la fond , doar pe acest alineat , mentionand faptul ca pretul poate fi criticat odata cu incheierea de stabilire a pretului . Procedura de executare continua , executorul nu trimite incheierea de stabilire a pretului , conform art 835 , alin.1.3.4 - in aceste conditii depun actuala contestatie pe nerespectarea acestui articol si a acestor alineate . Solicit suspendarea provizorie a executarii , cu plata cautiunii , motivand urgenta - stiti deja raspunsul . Se respinge contestatia la executare invocand autoritatea de lucru judecat , dar actuala contestatie este depusa pe alte alineate ale aceluiasi articol de lege , care nu au fost cuprinse in nicunul din considerentele din prima contestatie , atat la fond cat si in apel . Depun apelul , motivand ca nu se poate invoca autoritate de lucru judecat , din cauza celor spuse mai sus si mai mult invoc Decizia I.C.CJ. 3125/2016 , care arata ca nu se poate invoca puterea de lucru judecat doar asupra unui alineat al unui articol , intrucat niciunul dintre celelalte la care am facut referire nu au fost puse in discutia instantei si nici analizate . Pe aceasta se bazeaza motivarea apelului contestatiei la executare . Pe langa aceasta motivare , as vrea sa invoc , asa cum am spus , exceptia de incompatibilitate a judecatorului , care a respins cererea de suspendare provizorie a executarii , care este de nulitate absoluta , si sa cer repunerea in situatia anterioara , adica in situatia de dinainte de a se judeca cererea de suspendare provizorie a executarii , reintoarcerea executarii si retrimiterea , rejudecarea cauzei . As vrea s ava solicit parerea , asupra acestei situatii - este intr-adevar complicata , dar noi am fost nedreptati si situatia nu poate ramane asa , fiecare isi exercita meseria sub dictonul " merge si asa " or nu se poate - credeti ca voi avea castig de cauza ? Sper sa imi puteti raspunde …
Multumesc ,
Dana
Imi puteti raspunde - este destul de important , sa stiu , daca am procedat corect , in situatia data - evident daca se poate ...

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare steflea steflea Buna seara , Situatie : este depusa contestatie la executare , pe cale separata cererea pentru suspendarea provizorie a executarii silite este respinsa , ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate steflea steflea Buna ziua , Poate reuseste cineva sa lamureasca aceasta situatie : se depune o contestatie la executare in care s-a solicitat inclusiv suspendarea executarii ... (vezi toată discuția)
Sentinta nelegala? leusan leusan Exista urmatoarea speta: Se face o contestatie la executare silita(poprire).instanta de fond suspenda executarea hotararii. Creditorul declara recurs la ... (vezi toată discuția)