Buna ziua!
Cel mai sfant din punctul meu de vedere ar fi contractul de vanzare-cumparare.
Daca va doneaza apartamenul, acesta poate fi vandut dupa deces.
In cazul donatiei:
Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil. De la acest principiu exista anumite clauze legale de revocare, respectiv :
a)Pentru neindeplinirea sarcinilor;
b)Pentru ingratitudine
c)Pentru survenienta de copil
Revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca. Astfel, instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, revocarea donatiei. In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.
In cazul testamentului-
Orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei alte persoane doreste. Insa , in cazul in care exista mostenitori, rezervatari adica descendentii de orice grad, ai defunctului: copii, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, nepotii, stranepotii, parintii, precum si sotul defunctului , acestia vor beneficia de o parte din mostenire chiar impotriva vointei defunctului.
in privinta taxelor nu este nici o diferenta intre contractul de donatie si contractul de vanzare-cumparare :(
intrucat unchiul si matusa dvs au si alti nepoti, acestia vor putea sa atace ulterior decesului acestora, testamentul/donatia incheiata .
astfel, personal va recomand sa incheiati un contract de intretinere .
rezolutiunea acestui contract poate fi ceruta doar de catre partile contractante, in speta creditorii/debitorii .
creditorii vor putea cere rezolutiunea contractului in cazul in care debitorii nu-si executa obligatiile contractuale, respectiv cele de intretinere .
dupa decesul unchiului , respectiv matusii dvs ., veti deveni proprietarele imobilului in cauza si veti putea efectua inclusiv acte de dispozitie in ceea ce priveste acest apartament . ;)