avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atac Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atac Donatie

Buna ziua! Am o problema foarte mare si m-as bucura mult daca cineva ar putea sa-mi dea un sfat.Situatia este in felul urmator: suntem doi frati buni de mama si de tata, majori,eu 30 de ani,fratele meu de 34 si locuim impreuna cu parintii intr-un apartament.Problema e ca parintii vor sa-i dea fratelui meu apartamentul,prin donatie,ca el nu are bani sa plateasca taxele la notar daca face un contract de vanzare-cumparare. E foarte trist pentru mine,am fost socat de aceasta decizie.As vrea sa stiu cum pot ataca aceasta donatie,sau daca am vreo sansa sa recuperez si eu ceva. Va multumesc din suflet pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: Julianna , utilizator 11:32, 16 Decembrie 2009
in cazul in care parintii vor dona imobilul fratelui dvs. , puteti invoca in instanta reductiunea liberalitatilor excesive si veti castiga !!
Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil. De la acest principiu exista anumite clauze legale de revocare, respectiv :pentru neindeplinirea sarcinilor;
pentru ingratitudinesi pentru survenienta de copil.
Revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca. Astfel, instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, revocarea donatiei. In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.

Din pacate, cat timp sunt in viata, parintii dvs., pot dispune cum doresc de bunurile lor.
Sunt de parere cu roxanel, cu o singura mentiune:

dupa decesul parintilor dvs. veti putea ataca actul, solicitand instantei reductiunea.
In completarea afirmatiilor colegilor mei , fac precizarea ca liberalitatile (donatiile sau testamentele , care sunt acte cu titlu gratuit )pot fi atacate , in termen de 3 ani de la deces, daca exced rezerva succesorala stabilita de lege , de catre mostenitorii rezervatari (sot supravietuitor , descendenti , ascendentii privilegiati )
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sa inteleg ca pana la urma trebuie sa astept ca parintii mei sa moara,poate chiar 20 de ani ca sa pot sa atac donatia pe care i-a facut-o anul acesta fratelui meu? Asta inseamna ca nu am dreptul la nici o despagubire acum cand sunt tanar? Poate mor eu inaintea lor.Doamne ce situatie oribila!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacata o donatie ? love_singh love_singh Poate fi atacata o donatie facuta de unchi catre un nepot in conditiile in care acesta mai are si alti frati? (vezi toată discuția)
Pot sa atac o donatie in instanta? mihaela_672001 mihaela_672001 buna seara,ma intereseaza daca pot sa atac donatia facuta de mama mea surori mele,care acum este decedata .succesorii surori mele,adica cumnatul si copilul ... (vezi toată discuția)
Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)