avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea contractului de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea contractului de donatie

In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta valoarea apartamentului, da si cu dovada ca este in deplinatatea facultatilor mintale. Dupa ce va muri mama mea fratii vor sa ma atace in instanta.
Intrebare: Vor avea castig de cauza?
Si ca sa incheiem acest contract de ce documente am nevoie si va trebui incheiat atat in fata unui notar cat si in fata unui avocat?
Cel mai recent răspuns: ROSA , utilizator 09:27, 12 Septembrie 2010
Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil. De la acest principiu exista anumite cauze legale de revocare, respectiv :
-pentru neindeplinirea sarcinilor;
-pentru ingratitudine,
-pentru survenienta de copil,
Revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca. Astfel, instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, revocarea donatiei. In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.
In privinta contractului de vanzare cumparare -sanse minime pentru frati.
Contractul de vanzare- cumparare se incheie in forma autentica deci numai la notariat.
Contactati avocat pentru a studia contractul de donatie incheiat, pentru ca asa cum am aratat mai sus, el poate fi revocat doar in anumite conditii ( este de verificat daca donatia dvs. este una cu sarcina sau nu).
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
simonette12 a scris:

Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil.


:yes: perfect adevarat, insa nu aceasta era intrebarea ci daca ambele parti, in consens, pot sa desfiinteze donatia iar raspunsul nu poate fi decat pozitiv deoarece art. 969 alin 2 arata ca orice conventie se poate revoca prin consimtamant mutual sau din cauze autorizate de lege.
Asadar, revocati de comun acord donatia si faceti un contract vanzare-cumpararea cu clauza de intretinere fara pastrarea uzufructului. Aveti grija sa prestati intretinerea exact cum scrie in contract (e bine daca specificati clar ce drepturi si ce obligatii are fiecare parte, nu vag de genul: ... "sa o intretina, etc. "
Fratii nu au sanse in ceea ce priveste desfiintarea contractului pe cale judecatoreasca daca faceti totul cu buna credinta si asa cum v-ati obligat.
Donatia poate fi revocata pe principiul consimtamintului mutual si al simetriei in drept.
Contractul de vinzare cumparare cu clauza intretinerii poate fi atacat exclusiv de beneficiarul intretinerii ( in perioada vietii acestuia , evident).Astfel, daca veti respecta riguros clauzele contractului fata de beneficiarul intretinerii, transmisiunea proprietatii catre Dv. este in siguranta.
Multumesc foarte frumos pentru raspunsuri. M-ati linistit foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)
Donatie, testament sau contract de vanzare -cumparare hr hr Buna ziua, Desi am citit subiectele dezbatute pe acest forum, incerc sa ma lamuresc intr-o problema de mostenire: pe scurt: un unchi si o matusa care nu au ... (vezi toată discuția)
Atac donatie Julianna Julianna Buna ziua! Am o problema foarte mare si m-as bucura mult daca cineva ar putea sa-mi dea un sfat.Situatia este in felul urmator: suntem doi frati buni de mama ... (vezi toată discuția)