avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot sa atac o donatie in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot sa atac o donatie in instanta?

buna seara,ma intereseaza daca pot sa atac donatia facuta de mama mea surori mele,care acum este decedata .succesorii surori mele,adica cumnatul si copilul minor vor sa vinda imobilul in care locuieste si mama. Mntionez ca mama mea i-a donat surori mele atit partea ei cit si masa succesorala care i-a revenit dupa decesul tatalui meu,iar eu am ramas cu partea mea.cum pot sa impiedic vinzarea ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:46, 17 Februarie 2013
Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil.
Exista stipulate anumite conditii legale de revocare, respectiv pentru neindeplinirea sarcinilor;pentru ingratitudine ,pentru survenienta de copil
Revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca.
Instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, revocarea donatiei.
In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.





donatia a fost facuta in anul1987 pe cind eu nu mai eram cetatean roman,cum stiti tot ce am avut inclusiv dreptul de mostenitor mi-a fost confiscat.Mi-a fost retrocedat abia anul trecut acest drept de mostenitor.cind s-a facut acest act de donatie nu am fost anuntata,si pentru acest fapt sora mea a profitat de bunatatea mamei ne scriind ca o va intretine pina la moarte.deci mama poate sa ramina fara locuinta la virsta de 80 de ani.Nu pot sa cred ca in rominia nu se mai poate face nimic
si inca o intrebare,ce inseamna survenienta de copil?
Nu e cazul, mama dvs n-a mai nascut copii dupa ce a donat.
Cumnatul nu poate vinde decat cota lor sau sa ceara intai iesirea din indiviziune in instanta.
Abia dupa decesul mamei puteti ataca donatia pe motiv ca v-a incalcat rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie calin felicia calin felicia Impreuna cu mama detinem un apartament. Mama mi-a lasat prin donatie, cu uzufruct pe timpul vietii partea ei.Acest act mai poate fi atacat de sora mea cand ... (vezi toată discuția)
Atac donatie Julianna Julianna Buna ziua! Am o problema foarte mare si m-as bucura mult daca cineva ar putea sa-mi dea un sfat.Situatia este in felul urmator: suntem doi frati buni de mama ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie dupa vanzare Business_man Business_man Acum 10 ani am primit un teren cu casa prin donatie (fara obligatii). Acum 2 ani, am vandut terenul respectiv cu tot cu casa. Acum cateva luni, donatorul ... (vezi toată discuția)