avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie dupa vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie dupa vanzare

Acum 10 ani am primit un teren cu casa prin donatie (fara obligatii).
Acum 2 ani, am vandut terenul respectiv cu tot cu casa.
Acum cateva luni, donatorul (mama) ma dat in judecata pentru anularea donatiei pe motive ca am batut-o, jignito, etc (eu nici nu am fost prezent in ultimii 2 ani pe raza adresei mamei).
Casa respectiva are autorizatie de constructie direct pe numele meu.
Ce sanse sunt sa se revoce donatia? Se mai poate revoca avand in vedere ca deja este vanduta (la notar) de 2 ani? Donatoarea nu stie ca totul a fost vandut.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Business_man , utilizator 01:08, 27 August 2013
Donatia nu poate fi revocata decat in anumite conditii strict prevazute de lege :
- Donatia se revoca pentru ingratitudine in urmatoarele cazuri:
a) daca donatarul a atentat la viata donatorului , a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat;
b) daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator ;
c) daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie, in limita valorii actuale a bunului donat, tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul la momentul donatiei .
- Donatia se revoca pentru neindeplinirea sarcinii - dar numai in termen de 3 ani de la data la care trebuia executata sarcina.


Revocarea cotractului de donatie,pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca.
Instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, admiterea cererii de revocare a donatiei.
In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.


ynocentta a scris:


In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.





Numai teoretic (adică, fără legătură cu speţa) şi numai în virtutea prevederilor vechiului cod civil.

Noul cod nu mai are prevederi referitoare la revocarea pentru survenienţa unui copil.

Oricum, chiar dacă am considera ca aplicabile prevederile vechiului cod, donatoarea avea deja un copil la data încheierii actului de donaţie, deci revocarea pentru motivul de mai sus nu ar fi putut opera.


Din cele expuse, nu cred că are vreo şansă.
Multumesc de raspunsuri.
Vorbind ipotetic (pentru un caz asemenator) donatia se poate vinde in timp ce exista proces pe rol? Sau este "sechestrata" pana la decizia finala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, revocare , anulare... blueeyes56 blueeyes56 buna ziua, daca am donat casa ficei mele si sotului ei ca bun comun si acum el o trateaza rau si pe ea si pe copii, nu le da bani pentru mancare si e tot ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)
Pot sa atac o donatie in instanta? mihaela_672001 mihaela_672001 buna seara,ma intereseaza daca pot sa atac donatia facuta de mama mea surori mele,care acum este decedata .succesorii surori mele,adica cumnatul si copilul ... (vezi toată discuția)