avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... despagubirea societatii de asigurare: la leasing sau ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

despagubirea societatii de asigurare: la leasing sau la noul proprietar?

Buna ziua,

Va cer sfatul in urmatoarea speta:
Am o masina busita de un an, nu reusesc sa ma inteleg cu asiguratorul deloc, am ajuns in instanta din cauza despagubirii. Sincer acum doresc dauna totala deoarece, in primul rand ca se incadreaza avand in vedere devizul, iar in al doilea rand, daca masina sta de un an.......va dati seama...
Masina e luata in leasing si mai am 3 rate, idea este ca as avea bani sa le achit si sa inchei contractul de leasing, ca banii de pe dauna totala sa ii incasez eu.
Problema este ca nu prea inteleg fenomenul prin care , daca devin proprietarul de drept al masinii banii de pe asigurare vor intra la mine in cont........prin actul de vanzare-cumparare se transmit eventualele drepturi de creanta legate de asigurare? trebuie facuta alta polita? care e fenomenul?
Ma gandesc sa nu iau teapa in sensul ca sa achit masina toata, iar banii de pe dauna sa intre tot la leasing, caci in fond firma de leasing e titularul politei de asigurare casco.
In cererea de chemare in judecata am cerut, repararea masinii, dar devenind proprietar ma gandeam la dauna totala.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: donigao , utilizator 16:37, 29 Octombrie 2009
Firma de leasing incheie astfel de asigurari casco tocmai pentru a se proteja de situatii in care bunul in leasing este avariat.

in situatia dumneavoastra depinde pe ce perioada este incheiata asigurarea casco
Daca perioada de asigurare casco depaseste cele 3 luni cat mai aveti dumneavoastra pana la achitarea integrala a masinii, atunci la incheierea contractului de vanzae-cumparare al masinii preluati si drepturile societatii de leasing decurgand din asigurarea casco.

Daca asigurarea casco expira la expirarea leasingului, dumneavoastra nu mai preluati si creanta pe care in prezent societatea de leasing o are asupra asiguratorului si astfel nu veti mai putea beneficia de dauna totala.
Multumesc ptr raspuns

Asadar e mai bine sa o achit cat mai repere!
Apare insa problema ca sigur litigiul in instanta va dura mult mai mult decat ianuarie 2010 cand expira leasingul si polita. Cum se va considera in acest caz?
Daca se da dauna totala, se declara dauna cu data accidentului sau cu data hotararii judecatoresti?
Sau conteaza ca am facut cererea de chemare in judecata inainte de expirarea politei? La urmatorul termen pot fi propietarul masinii si atunci pot modifica putin cererea avand in vedere noile conditii.
Apar 2 situatii:
-daca se declara dauna cu data accidentului sau cu o data sensibil ulterioara, firma de leasing e proprietara.Unde se duc banii? In situatia asta se poate cere si dobanda legala la bani (deja a trecut un an....si va mai trece).
- cand se va da hotarearea judecatoareasca eu voi fi proprietar, dar polita este expirata.

Multumesc
Depinde ce ati cerut prin cererea de chemare in judecta:
- obligarea asiguratorului la pla ta daunelr cauzate masinii
- obligarea asiguratorului la plata daunei totale a masinii?
Buna ziua

Repararea masinii, ca acum alta varianta nici nu aveam, dara ca daca se schima situatia in a deveni proprietar pana la urmatorul termen, datele pb pot fi altele.......

Multumesc
In masura in care daunele masinii dumneavoastra se incadrau in categoria daunelor totale, cererea se facea pentru acestea, chiar firma de leasing inisitand in acest sens.

Insa de vreme ce s-a cerut acoperirea daunelor masini si nu dauna totala, chiar si in situatia in care deveniti proprietar la terminarea leasingului nu mai puteti solicita ulterior dauna totala

Alte discuții în legătură

Casco tantelu tantelu Am cumparat o masina in leasing, si in urma unui accident de masina , pentru care eu nu am fost vinovat am descoperit ca nu am Asigurare Casco. Am in ... (vezi toată discuția)
Cine incaseaza banii? andr33apn andr33apn Buna ziua, In cazul unui contract de leasing, si in cazul unui accodent rutier cu avarie 100 %, cine incaseaza banii de CASCO?uTILIZATORUL SAU PROPRIETARUL? (vezi toată discuția)
Pretentii despagubire accident ingridtecsi ingridtecsi Sotul meu a avut un accident de masina fara victime sau ingrijiri medicale. Masina pagubitului s-a distrus complet iar suma oferita de RCA nu-l multumeste. Ne ... (vezi toată discuția)