avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

Sunt insarcinata ma aflu in concediu medical (am sarcina cu risc) si mai am 2 luni pana intru in concediu prenatal/post natal.Intrebarea mea este (desi se cam bat cap in cap): mai pot avea activitate pe o conventie civila,in situatia in care ma aflu in concediu medical si apoi voi intra in prenatal?Convetia sa inceteze in luna in care am nascut? Ma intereseaza doar pt. a-mi mari putin venitul.
Cel mai recent răspuns: liustina , utilizator 12:14, 18 Martie 2010
Depinde ce conventie civila aveti, pentru ce puteti merge o data pe saptamana cateva ore la lucru sau puteti lucra chiar acasa. poate o puteti modifica in sensul asta.
Bineinteles ca e de preferat sa aveti cat mai multe venituri inainte de a intra in concediu crestere copil
Important este ca aceste venituri sa fie impozabile,timpul de lucru nu are relevanta.
S-ar putea ca aceste venituri sa nu fie luate in considerare(pe perioada in care veti fi in prenatal).
O prietena are aceasta problema,urmeaza sa vada ce vor decide judecatorii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
ContSters76710, utilizator
Nu se i-au in calcul veniturile din ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului?Eu mai am CIM pe 8 ore la o firma,unde lucrez de 2 ani,am continuitate si am inteles ca se vor lua in considerare toate veniturile chiar si din conventii civile,am conventie din luna ianuarie (impozit de 16 %,fara a se achita CAs sau alte contributii),dar intrebam daca mai pot avea activitate pe conventie fiind in concediu medical si prenatal.
Buna, Sunt prietena lui Erdei Elena care tocmai a scris mai sus.
Ce pot sa-ti spun cu siguranta , ca mie mi s-au luat in calcul toate veniturile realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, insa nu de prima data , si a trebuit sa ajung sa-i dau in judecata pe cei de la Prestatii Sociale , pentru ca sa mi se calculeze conform legii , astfel ca ieri am avut infatisare si am avut castig de cauza , ca urmare mi s-au luat in calcul si veniturile obtinute in baza unui contract de mandat, chiar si in perioada in care eram in concediu prenatal.
Nici pe veniturile din contract de mandat nu am platit decat impozitul de 16%, si atata timp cat legea 148/2005 se refera la veniturile impozabile nu vad de ce nu ar intra si cele din conventii civile.
Revin cu detalii.
Instructiuni de aplicare pt. legea 148/2005

Art. 2. - (1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) din Normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole, determinat in conditiile legii.
(2) Pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
3) In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta, stabilite potrivit alin. (1).

Dupa cum observi alin.3 din art 2 se iau in calcul toate veniturile impozabile chiar si cele realizate in perioada concediului prenatal, deoarece este un venit realizat concomitent cu venitul de pe urma concediului.
Iti doresc bafta , iar daca nu o sa ti se ia in calcul , poti sa- i dai in judecata.

Alte discuții în legătură

Concediu medical, concediu prenatal si postnatal aylynk aylynk Lucrez in invatamant si am o mare nelemurire: de la 12 sept. voi intra in concediu medical, apoi de la 1 oct intru in prenatal, in luna decembrie voi naste. ... (vezi toată discuția)
Perioada de calcul prenatal maly_178@yahoo.com maly_178@yahoo.com Buna ziua. Ma numesc Mihet Alina,am aflat de curand ca voi avea un copil as vrea sa stiu daca perioada de prenatal si lauzie s-a modificat si daca la ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate pentru jumatate de norma? serbucornel serbucornel sunt angajat in sistemul bugetar cu jumatate de norma.....sotia mea a ramas insarcinata....este posibil sa pot intra eu in concediu de maternitate 2 ani si sa ... (vezi toată discuția)