avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal sau postnatal obligatoriu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal sau postnatal obligatoriu?

buna ziua
am doua intrebari in legatura cu concediu pre / post natal, stiu ca este un total de 126 zile, din care 42 obligatorii dupa nastere, intrebarea mea este: daca o sa merg la serviciu pana in ultima zi, fara a-mi lua concediu prenatal, ce se intampla cu celelalte zile ( 84) -se cumuleaza obligatoriu la cele 42-post natal? - sau poti opta pentru a intra dupa cele 42 de zile direct in concediu de crestere a copilului?
cea de a doua intrebare ar fii , poti sa iti iei concediu pre/ post natal- oricate zile -maxim 126? de exemplu: 20 zile inainte de nastere si 42 dupa nastere iar apoi sa intri in concediu de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:06, 10 Iunie 2013
1. Din totalul de 126 de zile prevazute de lege pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal) sunt obligatorii numai 42 de zile de concediu de lauzie (postnatal).

2. - Concediul de maternitate il puteti lua cum doriti dvs., si la sfatul medicului curant ginecolog, in asa fel incat sa aveti obligatoriu 42 de zile de postnatal dupa care puteti intra in concediu crestere copil (CCC).
- Nu va obliga nimeni sa efectuati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate prevazute de lege.
- Puteti opta si pentru varianta propusa de dvs.: 20 zile prenatal si 42 de zile postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc tata onushkamaya onushkamaya Buna ziua, urmeaza sa nasc in luna ianuarie si stiu ca mamele pot beneficia de concediu de materniate (cel prenatal - 63 zile, cel postnatal la fel) Daca eu ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate iulia_viorica iulia_viorica De asemenea, in legatura cu concediul de risc maternal de care beneficiez in prezent, mi s-au acordat 30 de zile, dar nu se specifica perioada. Am luat ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)